Čech unesený v Libyi je zřejmě po smrti. Záchranu narušily americké nálety, říká muž zapojený do případu

Pohřešovaný. Reportáž Martina Mikuleho k případu Čecha uneseného v Libyi (zdroj: ČT24)

Česká televize získala informace, podle kterých měli Čecha uneseného před dvěma a půl lety z ropných polí v Libyi zabít islamisti. České ministerstvo zahraničí tuto informaci zatím odmítá potvrdit. Reportér ČT Martin Mikule natočil rozhovor s Libyjcem s českými kořeny, který říká, že zná detaily. Podle svých slov se dokonce uneseného Pavla H. pokoušel zachránit.

Nasir Elfeghi je napůl Libyjec a po matce Čech. Žije ve Španělsku a podnikal v Libyi. Když se dozvěděl o únosu Pavla H., začal prý společně s dalšími čtyřmi Libyjci řešit, jak ho osvobodit. „Chtěl jsem pomoci tím, že jsem český občan a zároveň libyjský občan,“ uvedl Elfeghi s tím, že zkoušel vyjednávat a tvrdil, že rodina uneseného Čecha má vazbu na jeho matku.

„Unesl ho Islámský stát. Ten, co to měl na starosti, to byl jenom Tunisan, jeden z vysokého vedení Islámského státu. Hodně Tunisanů je v Islámském státu,“ tvrdí Elfeghi.

Pavel H. pracoval jako manažer cateringu pro firmu v ropném průmyslu. 6. března 2015 skupina ozbrojenců unesla jeho, jednoho Rakušana a dalších sedm cizinců přímo z ropného pole.

Pavel H. je podle libyjských vyšetřovatelů po smrti

Ještě před rokem dostal jejich zaměstnavatel zprávu, že žijí a únosci jsou ochotni vyjednávat. Naděje prudce pohasla letos v září, kdy Rakousko začalo prověřovat informaci, že všichni rukojmí jsou po smrti. O jejich zabití informovali islámští radikálové na svém webu.

Reportér ČT Martin Mikule z Libye nyní získal záznam tiskové konference z konce září, kdy o zabití zajatců mluví i vyšetřovatel únosů. „U těchto všech unesených známe okolnosti únosů a kdo a jak je provedl. Byl unesen také tuniský diplomat a Čech. Rakušan a Čech byli uneseni a poté byli převezeni až do města Darny a tam, během akce proti Islámskému státu, je islamisté zabili,“ říká na tiskové konferenci z 28. září 2017 vedoucí týmu vyšetřovatelů As-Sadíq As-Súr.

Ministerstvo zahraničí smrt Čecha nepotvrdilo

České ministerstvo zahraničí přesto vyčkává a ve vyšetřování únosu nadále pokračuje. Poslední informace z Libye nechce komentovat. „My jsme bohužel tímto způsobem nebyli informováni od žádného úřadu v Libyi. Navíc ta situace v Libyi je poměrně dost komplikovaná politicky,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„V Libyi existují celkem tři vlády, které se přetahují víceméně o moc. Ta, řekněme, vláda národní dohody, která je podporovaná Organizací spojených národů, příliš vliv nemá, i když by si ho přála. Existuje vláda ještě ve východní Libyi. Pak jsou tam další stovky nebo desítky velkých skupin, které kontrolují své oblasti,“ uvedl novinář z webu Info.cz Pavel Novotný.

Libye se zmítá v chaosu od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Ověřit tu něco spolehlivě nelze, podotýká reportér ČT.

Podle Nasira Elfeghiho není jisté, že teroristi chtěli za Čecha peníze. Mohlo jim jít o výměnu zajatců. „Jedna z věcí, co nám řekli, že by chtěli vyjednávat o propuštění nějakých vězňů z Islámského státu z Tripolisu. A já jsem jim řekl, že tam není žádná možnost. Protože to je normální osoba, normální občan, kde nikdo neudělá nic. A že vlády nevyjednávají s teroristy,“ říká Elfeghi.

Dění zkomplikovaly americké nálety, říká Elfeghi

Podle Elfeghiho drželi islamisté Čecha ve městě Syrta. Záchranu Pavla H. prý zkomplikovaly boje mezi islamisty a libyjskou armádou a americké nálety na islamistické pozice. „Zkoušel jsem spolupracovat s českými úřady a problém byl, že to bylo pomalé. A tady šlo o rychlost. Všichni jsme věděli o těch amerických náletech. A chtěli jsme vše udělat dřív, než začnou. Protože když začaly, tak už to byl chaos,“ popisuje Elfeghi, který prý stopu islamistů ztratil loni v létě.

Americký nálet na IS v Libyi
Zdroj: REUTERS/Sabratha

České tajné služby nechtějí případ komentovat. „Vzhledem k charakteru činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace není možné, abychom vám poskytli jakýkoliv komentář k uvedenému tématu,“ uvedl kancléř Úřadu pro zahraniční styky a informace Jaroslav Hrbek.

„Je potřeba si uvědomit, že tajné služby tohle v zásadě asi nebudou nikdy komentovat. Jestli někomu přísluší komentář v tomto případě, tak je to samozřejmě ministerstvo zahraničních věcí. Pokud ono s tím váhá, může to být samozřejmě i to, že je to jakýsi ohled k pozůstalým,“ uvedl bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák.

Libyjské úřady údajně ví, kde leží ostatky unesených

Libyjští vyšetřovatelé tvrdí, že vědí i to, kde leží ostatky unesených lidí. „My víme, kde jsou jejich těla pohřbena, což jsme se dozvěděli z doznání členů Islámského státu, kteří v Darně v té době byli a které jsme zatkli v Syrtě,“ uvedl As-Sadíq As-Súr. Ostatky prý zatím nezajistili kvůli chaosu v zemi.

České úřady trvají na tom, že dokud nebudou mít o smrti českého občana pevný důkaz, nehodlají jeho případ uzavřít. „V tuto chvíli stále pracujeme s verzí, že je pohřešován. A informace, které by jakýmkoli způsobem jasně osvětlily, co skutečně se stalo a kde je mu konec, kde se nachází, tak ty ještě nemáme,“ uzavřela Lagronová.