Stavělo se, kde nemělo, komentují experti katastrofální bleskové povodně u Atén

Bleskové povodně v Řecku zabily patnáct lidí (zdroj: ČT24)

V Řecku platí národní smutek. Bleskové záplavy severně od Atén si vyžádaly nejméně 15 obětí. Šest lidí zůstává nezvěstných. Média a vědci tvrdí, že následky povodní zhoršila „desetiletí chaotického urbanismu“ a obcházení pravidel územního plánování. Silné lijáky mají pokračovat do víkendu. Oblast zřejmě zasáhne středomořský hurikán.

V Aténách bylo ve čtvrtek dopoledne kvůli pokračujícím srážkám uzavřeno několik velkých komunikací. „V tuto chvíli čelíme dvěma proudům, jeden z nich v centru města Mandra stále přináší suť. Máme tady teď bouřku, práce jsou velmi obtížné,“ řekl agentuře AFP pracovník úřadu civilní ochrany.

Právě z Mandry na severozápadním okraji Atén pochází většina z patnácti obětí, další byly hlášeny z lokalit Megara a Nea Peramos. Bahno se ze svahů hory Patera valilo v ranních hodinách, a ničivý proud tak zastihl mnoho lidí v autech na cestě do práce.

Školy v zasažené oblasti jsou zavřené, nefungují ani veřejné služby. Řadu lidí velká voda připravila o domov.

Řecká média svými články s titulky jako „Proud nezodpovědnosti“ a „Nepřírodní katastrofa“ upozorňují na spojitost mezi rozsahem živelní pohromy a „chronickým“ nedodržováním pravidel územního plánování.

Vzorový příklad rizikového místa, upozornil odborník

Pro geologa Dimitrise Papanikolaua byly středeční události „ohlášenou katastrofou“. Výstavba v zasažených oblastech údajně navzdory doporučením odborníků zablokovala vodní toky.

„Na univerzitě jsme město Mandra používali jako vzorový příklad místa s rizikem povodně,“ řekl expert. Podle něj šlo o „zásah člověka s trestuhodnou neznalostí a lhostejností“.

Environmentalista Michalis Petrakis zase zmínil odlesňování kopců kolem řecké metropole po sérii lesních požárů, přičemž i ty jsou podle AFP často připisovány na vrub bezohledným praktikám ve stavebnictví. Petrakis zdůraznil, že se pohromy podobné té středeční za pozorovaných změn klimatu mohou objevovat znovu.

Řecko zasáhly silné lijáky, které způsobily povodně (zdroj: ČT24)