Jih Řecka zasáhly prudké lijáky a bouře, vyžádaly si nejméně patnáct obětí

Nejméně patnáct lidí zahynulo v oblasti západně od řecké metropole Atén v důsledku lokálních záplav vyvolaných silnými lijáky a bouří. Dalších 13 osob utrpělo zranění a bylo převezeno do nemocnice. Na dvou místech musela být uzavřena dálnice spojující Atény s přístavním městem Korint.

Silný vítr vyvracel stromy, poškodil řadu domů a obchodů například v oblasti města Megara, které leží na západ od Atén. Vichřici doprovázel liják, proudy vody převracely auta a zničily řadu silnic. Na řadě míst spadlo během několika hodin více než sto litrů vody na metr čtvereční.

Většina obětí pochází z Mandry. Celkem přišlo o život deset mužů a pět žen. Někteří zemřeli ve svých zaplavených domech, jeden muž na dvoře své firmy. Dvě těla strhla voda do moře.

Řecko zasáhly silné lijáky, které způsobily povodně (zdroj: ČT24)

„Je to zkáza biblických rozměrů. Všechno je pryč,“ řekla televzi ERT starostka Mandry Yianna Krikoukiová.

„Spadlo ohromné množství vody, ze kterého vznikly dravé řeky,“ dodal záchranář Yiannis Kapakis. Řada lidí se zachránila jen díky úprku na střechy domů.

Následky lijáků ve městě Mandra
Zdroj: ČTK/ZUMA/Eurokinissi

Prudké vichry sužují centrální Středomoří už několik dní. O víkendu kvůli nim zemřel turista na ostrově Korfu. V noci z pondělí na úterý zasáhl hustý liják ostrov Symi na jihovýchodě Egejského moře a způsobil tam lokální záplavy a sesuvy půdy.

Meteorologové očekávají v regionu silné lijáky i v příštích dnech.

Medicane
Zdroj: ČT24

V pátek se navíc nad Jónským mořem nejspíš zformuje středomořský hurikán, takzvaný medicane. Jde o nevelkou tlakovou níži připomínající svou strukturou právě hurikán. Zasáhnout by měl západ Řecka, kromě přívalových lijáků hrozí i nárazy větru až 120 kilometrů v hodině.