Paříž odmítla čínské zboží na Champs-Elysées, pořadatelé vánočních trhů zablokovali silnice

Pařížský spor o vánoční trhy na Champs-Elysées (zdroj: ČT24)

V Paříži se naplno rozhořel spor o pořádání světově proslulých vánočních trhů na třídě Champs-Elysées. Zatím to vypadá, že se letos konat nebudou. Pařížská radnice je totiž v jejich současné podobě zakázala kvůli špatné kvalitě zboží i stánků. Tradiční pořadatelé zareagovali blokádou vjezdu do metropole a způsobili tak stovky kilometrů dlouhé kolony.

Trhy každoročně navštíví 15 milionů lidí, většinou se jedná o turisty ze zahraničí. Mluvčí pařížské radnice ale tvrdí, že 240 stánků napůl hnije a prodává se v nich levné zboží z Číny. Francouzská metropole si podle něj zaslouží něco lepšího.

Rozhodnutí vyvolalo největší rozhořčení u Marcela Campiona, který trhy od roku 2008 pravidelně pořádá. Jeho lidé proto začali blokovat příjezdové cesty do hlavního města a způsobili zácpy, jejichž celková délka v jednu chvíli přesáhla 450 kilometrů místo obvyklých 325. „Potřebujeme práci, potřebujeme žít. A oni se nás teď snaží chytit pod krkem. To si nenecháme líbit,“ zdůraznil jeden z účastníků blokády.

Vánoční výzdoba na Champs-Elysées
Zdroj: Soussan Greg/ČTK/ABACA

Konečné slovo ve sporu radnice a trhovců bude mít nakonec správní soud, na nějž se organizátoři trhů obrátili. Pokud v polovině listopadu nerozhodne v jejich prospěch, hrozí dalšími blokádami. „Ano, je to velmi nepříjemné. Možná to vypadá jako nátlak, ale není to tak. Jediná, kdo tlačí na pilu, je pařížská radnice,“ podotkla advokátka Marcela Campiona Marie-Alix Canu-Bernardová.

Radnice si ale trvá na svém. Od příštího roku chce trh, kde se ideálně bude prodávat zboží vyrobené přímo v Paříži. Campionovi navíc hodlá zakázat i největší atrakci – obří vyhlídkové kolo. Letos tak vyroste na náměstí Concorde možná naposledy.