KLDR rychle postupuje ve zdokonalování rakety schopné zasáhnout USA, varují experti

Severní Korea pracuje na pokročilé verzi své mezikontinentální balistické rakety Hwasong-14 (KN-20), která by teoreticky mohla zasáhnout americkou pevninu. CNN to sdělil nejmenovaný americký představitel. Informace přichází necelých šest měsíců poté, co totalitní režim poprvé otestoval tento typ střely.

Na Korejském poloostrově panuje vyhrocené napětí poté, co Severní Korea podnikla v září svůj šestý jaderný test. KLDR také pravidelně pořádá raketové zkoušky.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží o co nejrychlejší vývoj jak v raketovém, tak i jaderném programu země, varují američtí činitelé obeznámení se situací. Mezikontinentální střela s dosahem 5500 kilometrů by mohla kromě amerického ostrova Guam zasáhnout třeba Aljašku.

USA musí kvůli rostoucí hrozbě neustále zvažovat svou taktiku včetně případné vojenské reakce, o níž mluví i prezident Donald Trump.

Úředníci, kteří si přáli zůstat v anonymitě, řekli CNN, že režim v KLDR postupuje v oblasti zdokonalování jaderných technologií, naváděcích systémů raket i odpalovacích zařízení. USA se obávají, že Severokorejci možná dokážou umístit miniaturizovanou jadernou hlavici na mezikontinentální raketu již v roce 2018.

„Co se týče naléhavosti, dnes Severní Korea rozhodně představuje největší hrozbu,“ uvedl nedávno v Kongresu generál Joseph Dunford.

Také ministr obrany James Mattis varoval před rostoucí severokorejskou hrozbou, kterou „představuje pro své sousedy a svět kvůli nezákonným a zbytečným programům raketových a jaderných zbraní“. Washington ale zároveň neustále opakuje, že upřednostňuje diplomatické řešení.

Trump se už v tomto týdnu chystá do Asie, kde bude situace na Korejském poloostrově hlavním tématem rozhovorů. Navštíví Japonsko, Jižní Koreu, Čínu, Vietnam a Filipíny. Do demilitarizované zóny mezi KLDR a Jižní Koreou ale zřejmě nezavítá.