Fantazii se meze nekladou, řekl Lavrov k vyšetřování ruského vlivu na volby v USA

Lavrov znovu popřel ruské vměšování do voleb v USA (zdroj: ČT24)

Obviňování Ruska z vměšování do voleb ve Spojených státech a v Evropě představuje podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova výmysly nepodepřené „jediným důkazem“.„Fantazii se ale meze nekladou,“ řekl. Šéf ruské diplomacie prohlášení učinil den poté, co ze Spojených států přišla zpráva, že vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb dospělo ke vznesení prvních obvinění.

Objasňování kauzy související s možným ruským ovlivňováním voleb nabralo v pondělí dramatický spád, kdy soud poslal do domácího vězení někdejšího šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta a jeho zástupce Ricka Gatese. Soud tak učinil po vznesení obvinění ze spiknutí proti Spojeným státům, z daňových úniků a z praní špinavých peněz.

Další obviněný, bývalý člen Trumpova štábu George Papadopoulos, se pak přiznal, že se během kampaně sešel s lidmi reprezentující ruské zájmy. Trump se obratem od obviněných distancoval a Bílý dům prohlásil, že obvinění se samotné kampaně a ani osoby prezidenta nijak netýkají.

Trump se snaží distancovat od závěrů vyšetřování ruské kauzy (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP může vyšetřování ohrozit i Trumpa

Obviněním tří členů kampaně se vyšetřování podle agentury AP rozhodně nechýlí k závěru, jak doufá Bílý dům. Je tomu prý přesně naopak a rozsah práce vyšetřovatele Roberta Muellera ukazuje, že ohrožen může být i sám Trump.

Lavrov odmítl, že by Rusko zasahovalo do vnitřních věcí jiných států (zdroj: ČT24)

Prezident se podle AP stále více obává, že by se Muellerovo vyšetřování mohlo vedle role Moskvy zaměřit i na jeho osobní záležitosti. V pondělí pak Trump svému okolí dal najevo, že se cítí být svými bývalými spolupracovníky pošpiněn, poznamenala agentura. CNN s odvoláním na nejmenovaného republikánského činitele uvedla, že Trump přímo zuřil, když vývoj kauzy v televizi sledoval.

Paul Manafort odchází od soudu, kde si vyslechl obvinění z 12 zločinů
Zdroj: Reuters

Zatímco podle informací CNN obvinění Manaforta a Gatese šéfa Bílého domu nepřekvapila, v případě Papadopoulose tomu bylo naopak. I když se Bílý dům snaží význam vývoje vyšetřování snížit, obvinění i tak přilila olej do ohně, pokud jde o otázku prezidentových vazeb na Rusko.

Zpravodajská stanice je navíc přesvědčena, že právě přiznání Papadopoulose a jeho spolupráce s Muellerem, která trvá od července, je pro Trumpa mnohem více problematická než případ Manaforta a Gatese.

Stanice CNN si povšimla především toho, že tajemné osoby, které prý měly informace o kompromitujících dokumentech na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovou a které mohly zprostředkovat dialog s Moskvou, projevily zájem o Papadopoulose až tehdy, když zjistily, jakou roli v kampani zastává.

Problémem je podle televize také okolnost, že Papadopoulos nejdříve Federálnímu úřadu pro vyšetřování o svých kontaktech lhal, ačkoli věděl, že je to přitěžující okolnost.

Trump v úterý na Twitteru opět zopakoval, že obvinění Manaforta nijak nesouvisí se spoluprácí s Ruskou stranou. Papadopoulos je naopak podle Trumpa odhalený lhář.

Trump Muellera odvolat nehodlá

Trumpův osobní právník Jay Sekulow potvrdil, že prezident neplánuje Roberta Muellera odvolat. Reagoval tak na spekulace, že by se Trump mohl pokusit do vyšetřování zasáhnout.

„Prezident mně a ani nikomu jinému nenaznačil, že by zamýšlel ukončit Muellerovo vyšetřování,“ prohlásil Sekulow.

Uvedl rovněž, že v úvahu nepřichází ani Trumpův zásah do vyšetřování v podobě udělení milostí obviněným. Již v pondělí Sekulow v rozhovoru s televizí CNN ujistil, že Bílý dům s Muellerem nadále spolupracuje a že se na tom nic nemění.