Konzervativní království uvolní otěže. Saúdky budou smět na sportovní akce

Konzervativní Saúdská Arábie dále zmírňuje přísná pravidla pro ženy. Ty budou moci od příštího roku navštěvovat sportovní stadiony. Spolu se svými rodinami budou moci sledovat sportovní utkání ve městech Džidda, Dammám a Rijád, oznámily tamní úřady.

Dosud měli v konzervativním království povolen přístup na sportovní akce pouze muži. V rámci změn vzniknou na stadionech nové restaurace, kavárny a obrazovky.

Ženy v Saúdské Arábii nesmějí bez souhlasu manžela či jiného muže v rodině cestovat či si otevřít bankovní účet. Na jaře ale byly zákony o opatrovnictví zmírněny, a ženy tak k návštěvě lékaře či ke studiu nebudou potřebovat mužský souhlas.

Saúdská Arábie je rovněž jedinou zemí, kde měly ženy dosud zakázáno řídit auto. V září byl tento zákaz zrušen královským dekretem, který zřejmě vejde v platnost v červnu 2018.

Korunní princ Muhammad bin Salmán na ekonomické konferenci minulý týden oznámil, že hodlá bojovat s extremismem a vrátí zemi k umírněné a tolerantní formě islámu. Jeho výrok je zatím nejostřejší kritikou z úst člena královské rodiny adresovanou ultrakonzervativním kruhům v Saúdské Arábii.

Muhammad upozornil, že 70 procent saúdské populace tvoří mladí lidé pod třicet let. Mnozí věří, že právě dvaatřicetiletý následník trůnu se výrazně zasadil o to, aby ženám v zemi bylo umožněno řídit auto, a to v rámci Vize 2030. Podle BBC se v zemi začaly znovu pořádat koncerty a očekává se, že brzy otevřou brány i kina.

Analytici ale varují, že tyto plány nejsou bez rizika. Království čelilo odporu konzervativců na sociálních sítích už minulý měsíc, když bylo ženám umožněno se vůbec poprvé účastnit oslav na stadionu v Rijádu.

Navzdory nedávným změnám se ženy stále potýkají s omezeními v zemi, která prosazuje přísnou formu sunnitského islámu známého jako wahhábismus, upozorňuje BBC.