Akademie filmových umění vyloučila Weinsteina ze svých řad

Americká Akademie filmových umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar, vyloučila producenta Harveyho Weinsteina. Jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu podle médií i prohlášení hereček dlouhodobě sexuálně obtěžoval ženy.

„Rada guvernérů Akademie filmových umění a věd se sešla, aby projednala obvinění proti Harveymu Weinsteinovi. Rada hlasovala nad požadovanou dvoutřetinovou většinu a okamžitě vyloučila Weinsteina z akademie,“ uvedla akademie v prohlášení.

Weinstein měl obrovskou moc, rozhodoval o kariérách. I kvůli tomu ženy mlčely. Některým měl za jejich ticho dokonce platit.
Martin Řezníček

Filmová akademie, která snímkům z jeho produkce udělila celkem 81 Oscarů, se teď od Weinsteina rázně distancovala.„Nezaslouží úctu našich kolegů. Chceme zároveň vyslat signál o tom, že doba úmyslného přehlížení a ostudné spoluviny na chování jiných, na sexuálních útocích a obtěžování na pracovišti v našem průmyslu skončila,“ stojí v prohlášení. 

V Paříži bylo v sobotu oznámeno, že Francie zahájila proces, na jehož konci by mohl Weinstein přijít o Řád čestné legie, nejvyšší civilní vyznamenání, jaké země uděluje. Paříž se rozhodla proces zahájit poté, co byl Weinstein obviněn ze sexuálních útoků.

Úřad francouzského prezidenta zahájil diskusi o tomto případu s Velkou kanceláří Čestné legie, uvedl dnes úřad hlavy státu Emmanuela Macrona. Rozhodnutí, zda Weinsteinovi vyznamenání odebrat, či nikoli, by mělo podle něj padnout po této diskusi. „Úřad prezidenta si myslí, že takové chování je v rozporu se ctí,“ dodala mluvčí prezidenta.

Horizont ČT24: Sexuální skandály se nevyhýbají politikům ani celebritám (zdroj: ČT24)

Weinsteinův vztah k ženám byl ale podle mnohých veřejným tajemstvím. O jeho chování se začalo mluvit až před několika dny. Aféru rozpoutal deník The New York Times, podle kterého pětašedesátiletý Weinstein uzavřel kvůli sexuálnímu obtěžování mimosoudní dohody o odškodnění s nejméně osmi ženami. Ze sexuálního obtěžování obvinily Weinsteina v uplynulém týdnu desítky žen, mezi nimi také hvězdy jako Gwyneth Paltrow či Angelina Jolie.

Embargo na Weinsteinovu osobu zvažuje i filmový festival v Cannes a vyhozen byl i z vedení vlastní produkční firmy. Sám Weinstein se od vypuknutí aféry stáhl z veřejného života a podle svých slov je v péči lékařů.

Za své chování se sice Weinstein omluvil, odmítá ale, že by měl s kýmkoli pohlavní styk bez svolení. Vyšetřování ve Weinsteinově případu zahájila už i britská policie kvůli případu z 80. let.

Podobné zločiny často dlouho čekají na své odhalení, jako tomu bylo v případě populárního televizního baviče Billa Cosbyho. Toho po dlouhých desetiletích usvědčily ze znásilnění desítky žen, které se rozhodly vypovídat veřejně. Kvůli sexuálnímu násilí skončila za posledních 17 let politická kariéra více než dvacítce amerických politiků. 

Vydáno pod