Filipínský prezident Duterte po vlně kritiky brzdí krvavé protidrogové tažení

Filipínská válka proti drogám: Duterte bere zpátečku (zdroj: ČT24)

Dosud nekompromisní filipínský prezident Rodrigo Duterte zařadil zpátečku. Krvavou válku proti drogám už nepovede policie svými tvrdými metodami, ale pouze protidrogová agentura. Duterte ustoupil tlaku veřejnosti i mezinárodního společenství.

Prezident na Filipínách kvůli porušování lidských práv ztrácel podporu a ve světě se dostával do izolace. Jeho válka proti drogám už trvá 15 měsíců. Za tu dobu bylo zadrženo asi 100 tisíc lidí a další 4000 byly zabity.

K tomu docházelo bez soudu a bez varování. Pouhé udání nebo podezření mohlo znamenat rozsudek smrti. Úřady ale tvrdí, že umírají jen ti, kdo kladou odpor. Jisté je, že se takové scény v ulicích přestávají líbit stále většímu počtu Filipínců, kteří po tisících protestují v ulicích.

Duterteho se snaží zastavit i skupina právníků, která podává stížnost k Nejvyššímu soudu. „Náš problém s vládní protidrogovou válkou je ten, že je to celé o zkracování právního systému. Spravedlnost prosazují hlavně zbraní namísto kladívek soudců,“ říká šéf skupiny José Manuel Diokno.

Postup úřadů dlouhodobě kritizuje i filipínská katolická církev. Opozice zároveň obviňuje prezidenta z korupce a upozorňuje přitom na množství peněz, které on a jeho příbuzní nahromadili na svých účtech. Duterte obvinění z korupce popírá, vyšetřování ale odmítá.

Prezident přesto nezůstává osamocen – stále jej podporuje 48 procent Filipínců. To je ale o 18 procent méně než v červnu. Jeho stoupencům se líbí jeho rozhodnost a nesmlouvavý postoj ke zločinu a vnímají ho jako obhájce obyčejných lidí.

Politika tvrdé ruky loni v létě vynesla starostu města Davao do prezidentského křesla. „Nepřestaneme, dokud se poslední drogový lord, finančník a dealer nevzdá nebo neskončí za mřížemi, nebo pod zemí, pokud si to budou přát,“ tvrdil v červenci 2016. Nyní se ale zřejmě obává rostoucího odporu, a tak se snaží v očích veřejnosti svůj obraz vylepšit.

Vydáno pod