Moci se ujal filipínský prezident-šerif Duterte, nekorektní zastánce tvrdých praktik

Posvítí si Duterte na nešvary Filipín? (zdroj: ČT24)

Ten, co trestá, Digong, Asijský Trump. Přezdívek má Rodrigo Duterte bezpočet, a to za sebou v úřadu filipínského prezidenta nemá ani prvních 24 hodin. Tamní obyvatele od něj čekají, že ze země vymýtí kriminalitu. On slibuje, že to udělá všemi možnými prostředky - včetně těch krvavých.

Duterte složil během čtvrtka přísahu a ve svém inauguračním projevu slíbil „nesmiřitelný a vytrvalý“ boj proti korupci, zločinnosti a nelegálním drogám. Tyto sliby, doprovázené hrozbami masového zabíjení zločinců, byly také součástí jeho předvolební kampaně.

Duterteův předchůdce v prezidentském úřadu Benigno Aquino dokázal oživit ekonomiku země, takže její hospodářský růst dosahoval 6,3 procenta a patřil k nejvyšším v Asii. Duterte prohlásil, že bližší podrobnosti o své hospodářské politice sdělí později, analytici se ale obávají, že by se zemi za jeho vlády nemuselo ekonomicky tolik dařit. Voliče však Duterte oslovil kritikou přetrvávající chudoby a sociální nerovnosti, s nimiž si Aquinova vláda nedokázala poradit.

Inaugurace prezidenta Duterteho
Zdroj: Reuters

Nyní jednasedmdesátiletý Duterte působil jako starosta v Davau 22 let a podle organizací pro lidská práva zde od roku 1989 smrtící komanda zabila minimálně 1400 lidí, převážně drogových dealerů, narkomanů, drobných kriminálníků a dětí žijících na ulici. Duterte ale jakýkoli podíl na tomto vraždění popírá.

Kritici ale upozorňují, že již v prvních týdnech po Duterteově volebním vítězství výrazně vzrostl počet převážně chudých lidí podezíraných z obchodování s drogami, které zastřelili policisté či anonymní členové skupin občanské sebeobrany.

„Duterte ťal do živého, když poukázal na zločiny páchané na Filipínách, za které nikdo nenese odpovědnost. Teď je chvíle jednat, ale předkládaný lék by mohl být horší než choroba sama,“ prohlásil lidskoprávní aktivista Chito Gascon.

Rodrigo Duterte
Zdroj: Reuters

Přízeň mezi voliči z řad chudiny, která na Filipínách tvoří nejméně čtvrtinu z více než 100 milionů obyvatel země, získalo Duterteovi i jeho neformální vystupování. Nový prezident většinou chodí v tričku nebo košili s krátkým rukávem, nikdy prý nenosí ponožky a během kampaně prohlásil, že ho nikdo neuvidí v kravatě. Odmítá prý také nechat se vozit v prezidentské neprůstřelné limuzíně značky Mercedes a raději jezdí v pick-upu. 

V předvolební kampani Duterte upoutal pozornost množstvím skandálních výroků. Prohlásil například, že by zabil své vlastní děti, kdyby braly drogy, a slíbil, že na zlost Číně dojede na vodních lyžích na jeden ze sporných ostrovů v Jihočínském moři, aby tam vztyčil filipínskou vlajku. Slíbil obnovení trestu smrti a pohrozil rozpuštěním parlamentu, jenž by se chtěl pokusit ho sesadit. Přirovnávání k Trumpovi ale nemá Duterte rád.

Nervozitu na Západě vyvolávají Duterteova prohlášení ohledně zahraniční politiky. Již dříve prohlásil, že jeho politika nebude závislá na USA, které jsou dlouhodobým spojencem Filipín.

Vydáno pod