Spojené státy odcházejí z organizace UNESCO. Následovat je bude Izrael

USA a Izrael odejdou z organizace UNESCO (zdroj: ČT24)

Spojené státy opustí na konci příštího roku Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Krok souvisí s několika rezolucemi, jež organizace v minulosti přijala a které Washington vnímá jako protiizraelské. UNESCO vyjádřilo nad rozhodnutím Američanů hlubokou lítost. Přípravy na odchod země z organizace oznámil také Izrael.

„Toto rozhodnutí nebylo lehké,“ uvedlo k vystoupení z UNESCO americké ministerstvo zahraničí. Podle něj k tomu vedla mimo jiné „nutnost zásadní reformy organizace“, ale i její „zaujatost vůči Izraeli“. Spojené státy se budou nadále snažit podílet se na činnosti organizace jako pozorovatelský stát, aby mohly přispívat svými „názory, stanovisky a odbornými posudky“, dodala americká diplomacie.

Vedení UNESCO už potvrdilo, že od Spojených států dostalo oficiální oznámení o odchodu z organizace, která mimo jiné rozhoduje o zápisu kulturních a přírodních památek na seznam světového dědictví.

Šéfka organizace Irina Bokovová uvedla, že rozhodnutí Washingtonu organizace „hluboce lituje“ a označila jej za ztrátu pro „rodinu Spojených národů“. „Univerzalita je základním předpokladem pro plnění poslání UNESCO budovat mír a mezinárodní bezpečnost tváří v tvář nenávisti a násilí, bránit lidská práva a lidskou důstojnost,“ uvedla Bokovová.

Profesor historie Lukeš: USA budou pozorovatelem, dopad bude malý (zdroj: ČT24)

Izrael rozhodnutí USA přivítal a označil ho za začátek „nové éry“ v OSN. „Pokud budou diskriminovat Izrael, budou za to muset zaplatit,“ uvedl v prohlášení velvyslanec země při OSN Danny Danon. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následně oznámil, že nařídil zahájit přípravy na odchod země z UNESCO.

Francie, jejíž hlavní město je sídlem organizace UNESCO, vyslovila nad americkým krokem politování. „Potřebujeme Ameriku, která zůstává oddána světovému dění,“ prohlásil velvyslanec při OSN François Delattre. Jeho ruská kolegyně Taťjana Dovgalenková označila odchod USA z organizace za „šok“.

Je to Trumpův styl, když se mu někdo nepodřídí, tak si sbalí věci a odejde. Závažné rozhodnutí to je možná z politického pohledu, ale praktický dopad na UNESCO nebo Spojené státy bude velmi malý. USA de facto v organizaci zůstávají, jen mění svůj status na status pozorovatele.
Igor Lukeš
profesor historie

Američany pobouřilo přijetí Palestiny

Spojené státy přestaly už v roce 2011 posílat příspěvky do UNESCO poté, co se členem této organizace stala Palestina. Ke stejnému kroku tehdy přistoupil i Izrael.

Letos v květnu vyzvala tuzemskou vládu k pozastavení placení členských příspěvků také česká Poslanecká sněmovna. Důvodem bylo přijetí rezoluce, která kritizovala Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označila je za porušení mezinárodního práva. Podle Izraele popírala židovské vazby na Chrámovou horu, která je jedním z nejposvátnějších míst v Jeruzalémě.

Už loni přijalo UNESCO na návrh arabských zemí rezoluci, ve které používalo pro místa v jeruzalémském historickém jádru pouze arabské názvy. Podle Izraele dokument opomíjel tisíciletý vztah Židů k Jeruzalému.

Izrael východní Jeruzalém obsadil za války v roce 1967, později jej v rozporu s mezinárodním právem připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli. Dohody z 90. let přitom počítaly s tím, že východní Jeruzalém bude hlavním městem palestinského státu.

Spojené státy už jednou UNESCO opustily, a to v roce 1984. Za důvod tehdy označily protizápadní politizaci a neefektivní řízení. Zpět se vrátily teprve v roce 2003.