Chrámová hora patří muslimům, rozhodlo UNESCO. Izrael se bouří

Zpravodaj ČT: Dopad rezoluce na situaci v Jeruzalémě je mizivý (zdroj: ČT24)

Chrámová hora v Jeruzalémě je podle nové rezoluce UNESCO pouze muslimským posvátným místem. O židech se nové usnesení nezmiňuje. Rezoluci prosadila Palestina společně se sedmi dalšími arabskými státy včetně Egypta či Alžírska. Izrael se proti rozhodnutí ostře ohradil. Podle něj jde o antisemitské a absurdní rozhodnutí, píše list The Times of Israel.

Chrámová hora je dlouhodobě předmětem sporů mezi Izraelci a Palestinci. Na místě stojí dvě významné mešity a v minulosti tam býval i židovský chrám. Právě kvůli posvátným místům v této části Jeruzaléma se před rokem rozhořela vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci, která má již přes 250 obětí.

Nová rezoluce používá pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze muslimské názvy a kritizuje Izrael za „provokativní kroky, které narušují posvátnost a nedotknutelnost“ oblasti. Izrael odsuzuje za to, že muslimy omezuje v přístupu do oblasti. Organizaci rovněž vadí útoky izraelských policistů a vojáků.

Text rezoluce na schůzce v Paříži podpořilo 24 zemí, šest jich hlasovalo proti, 26 zemí se zdrželo. Podle britského listu The Guardian byly proti Spojené státy, Británie, Německo, Nizozemsko, Litva a Estonsko. Rusko a Čína patří mezi státy, které rezoluci podpořily.

Reálný dopad (rezoluce) na situaci v Jeruzalémě, který je kompletně pod izraelskou kontrolou, je zcela mizivý. V symbolické politické rovině to přineslo jakési body palestinské straně a úplně to nepřispěje k nějakému zjednodušení této komplikované situace, která obklopuje Jeruzalém.
Jakub Szántó

Evropské státy se zdržely hlasování

„Ukazuje to, že v UNESCO se v posledních letech vytvořila velmi silná arabsko-palestinská koalice poté, co se v roce 2012 stala Palestina plnoprávným členem. Tato koalice přišla v tuto chvíli s touto politickou proklamací. Po velmi intenzivním proizraelském lobbingu se zdržely hlasování evropské státy,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Rezoluce židovský stát pobouřila. „Absurdní představení v UNESCO pokračuje, dnes organizace přijala další smyšlené rozhodnutí, které říká, že Izraelci nemají žádné vazby na Chrámovou horu a Zeď nářků,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Oznámit, že Izrael nemá žádné vazby na Chrámovou horu a Zeď nářků je stejné, jako říci, že Čína nemá žádnou vazbu na Velkou čínskou zeď a Egypt nemá žádnou vazbu na pyramidy,“ dodal.

„I ze strany archeologů se mluví o tom, že prokazatelné židovské kořeny sem sahají, co se týče vykopávek, zhruba do období osmého století před naším letopočtem,“ podotkl Szántó.

Chrámová hora je posvátným místem muslimů, rozhodlo UNESCO (zdroj: ČT24)

Podobnou rezoluci o palestinském kulturním dědictví schválilo UNESCO již letos v dubnu. I tehdy si Netanjahu stěžoval, že text neodkazuje na prostranství před mešitami ve východní části Jeruzaléma jako na Chrámovou horu, jak tomuto místu říkají Izraelci. Pojem Zeď nářků byl prý v dokumentu UNESCO uveden jen v uvozovkách.