Střelnice v Las Vegas se staly oblíbenou atrakcí, zájem neopadl ani po masové střelbě

Horizont ČT24: Střelnice v Las Vegas se staly oblíbenou atrakcí (zdroj: ČT24)

Ani nejkrvavější masový útok v dějinách Spojených států neotřásl zvláštním druhem turistiky do Las Vegas. V pouštním městě dál prosperují podniky, které lákají zájemce na střelbu ze všech možných pušek včetně nejtěžších automatů. Většina ze střelnic se nijak neostýchala otevřít ani hned den poté, co útočník zabil 58 lidí.

Přezdívá se mu město zábavy a neřesti. Kromě hazardních her nabízí Las Vegas i jiné vyžití – zastřílet si z jakékoli ruční zbraně, která patří do výbavy nejlepších armád světa. Reklamy na jedinečné služby se objevují na každém kroku i nedaleko místa nedávné tragédie.

Možná je střelba z vrtulníku i jízda tankem

Spokojených zákazníků místních střelnic přes masakr v centru města neubylo. Láká je možnost osahat si jakoukoli zbraň. Uvnitř nebo venku pálí nejen z pistolí, ale taky automatických pušek nejrůznější ráže. Firmy nabízejí i střelbu z vrtulníku nebo možnost přejet auto tankem. Vše pod dohledem zkušených instruktorů.

Reklama na střelnici v Las Vegas
Zdroj: ČT24

Do střelnic chodí i děti

„Stalo se to velmi oblíbenou atrakcí. Střelnic jako je ta naše tu funguje devatenáct,“ uvedl majitel střelnice MGV Ghengis Cohen. Ceny se pohybují od desítek dolarů po tisíc dolarů, záleží na typu arzenálu a munice. Na výdělky si majitel stěžovat nemůže. Jen loni ho navštívilo 36 tisíc zákazníků, včetně dětí.

Podobnými čísly se podle Cohena chlubí i jeho přímí konkurenti. Výnosného podnikání se nikdo vzdát nechce, dokonce ani na několik hodin. MGV jako jediná střelnice ve městě z úcty k obětem útoku na dva dny úplně zavřela. Její šéf navíc jako jeden z mála podporuje přijetí přísnějších zákonů o držení zbraní.

„Není absolutně žádný důvod pro to, aby obyčejný občan, který chce mít zbraň, držel nějakou se zásobníkem na sto nábojů. Není žádný důvod, aby si mohl koupit doplňky, kterými z nich udělá skoro automatickou zbraň,“ uvedl Cohen.

Přesně tímto způsobem přišel podle policie lasvegaský útočník ke své výzbroji. Díky úpravám pálil mnohem rychleji. Případný zákaz držení některého typu zbraní by přitom paradoxně mohl přilákat víc lidí právě do střeleckých klubů. Ty už teď poukazují na to, že u nich se lidé naučí zacházet se zbraněmi bezpečně a zodpovědně. Už ale nezmiňují, že řada masových vrahů pilovala své umění právě na oficiální střelnici.