Spojené státy omezily útoky v Iráku a nechávají prchat islamisty do Sýrie, tvrdí Rusko

Spojené státy záměrně omezují útoky na radikály v Iráku, aby jim umožnily přesunout se do Sýrie a zpomalily boje v Sýrii. V prohlášení to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Rusko se na boji proti radikálům v Sýrii podílí a pomáhá syrské armádě. V úterý tam při startu havaroval zřejmě z technických důvodů ruský bombardér a členové jeho posádky zahynuli.

Podle ruského ministerstva americké letectvo citelně omezilo své operace v Iráku v září, když syrská armáda s podporou ruské začala dobývat zpět východní provincii Dajr az-Zaur.

„Všichni vidí, že koalice, již USA vedou, předstírá, že bojuje proti Islámskému státu, zejména v Iráku,“ uvádí se v prohlášení. Omezení operací prý vedlo k tomu, že se radikálové ve velkém počtu přesunuli z iráckého pohraničí do Dajr az-Zauru a snaží se zaujmout pozice podél levého břehu řeky Eufrat.

Rusko chce od USA vysvětlení

Mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov v prohlášení uvedl, že koalice a Pentagon by měly svůj postup vysvětlit. „Znamená změna taktiky, že chtějí operace v Sýrii, podporované ruskou armádou, co nejvíc zkomplikovat a získat syrské území východně od Eufratu? Nebo je to mistrovská taktika, jak dostat teroristy z Islámského státu z Iráku do Sýrie a do palebného pole ruské armády?“ táže se mluvčí.

Podle něj se snaží syrští vojáci vytlačit Islámský stát (IS) z města Majádínu, které leží na Eufratu, avšak IS na místo posílá neustále posily, které do Sýrie proudí z Iráku.

Na základně Hmímím na západě Sýrie při startu havaroval ruský bombardér Su-24. Podle serveru Ria Novosti stroj vyjel z dráhy a posádka se nestačila katapultovat, takže její členové přišli o život. Podle předběžných údajů je za nehodou zřejmě selhání techniky. Stroje Su-24 mají obvykle dvoučlennou posádku.

Rusko začalo v Sýrii zasahovat v roce 2015, do současnosti tam přišlo nejméně o dva bojové stroje. Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo o působení letectva v Sýrii. Konašenkov řekl, že ruské stroje při současné operaci v Majádínu létají denně v průměru ke 150 útokům na pozice IS.

IS už přišel v Sýrii o všechny své zdroje financí k nákupu zbraní a munice i k náboru nových členů. Ekonomická infrastruktura skupiny v Sýrii byla podle Konašenkova zničena. IS už podle něj nemůže získávat peníze prodejem ropy. Do Majádínu ale prý posílá stále nové lidi, zejména cizince, kteří předtím bojovali v Iráku.