„Žijeme v době, kdy se věci překrucují.“ Američtí nobelisté varovali před skepsí vůči vědě

Dva američtí vědci, kteří v úterý dostali Nobelovu cenu za fyziku, varovali veřejnost, že vědecké bádání se může stát obětí politiky. Reagovali tak na skepsi vůči vědeckým poznatkům, která se šíří v USA a sahá od zpochybňování změn klimatu po obavy o bezpečnost očkování.

„Žijeme v době, kdy racionální úvahy podpořené důkazy nejsou všeobecně přijímány a jsou ve skutečnosti ohroženy. To mě velmi znepokojuje,“ prohlásil Rainer Weiss, profesor fyziky v Massachusettském technologickém institutu (MIT), který je spolu s Barrym Barishem a Kipem Thornem držitelem Nobelovy ceny za příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru.

Weissův názor v rozhovoru pro Reuters podpořil i Barish. „Cokoli, co přispěje k vážnosti vědců, ať už ekonomů, chemiků, fyziků nebo biologů, je užitečné v době, kdy se věci překrucují a lidé nevěnují pozornost faktům,“ prohlásil vědec.

„Je šílené, že žijeme v zemi, kde důvěra v existenci klimatických změn závisí na příslušnosti k politické straně,“ dodal. „Máme u nás vládu, která vypadá velmi nevědecky.“

Průzkum veřejného mínění z letošního září podle Reuters ukázal, že o odpovědnosti lidí za klimatické změny je přesvědčeno dvojnásobné množství amerických demokratů ve srovnání s republikány.

Nejen pochybování o klimatických změnách, ale i o očkování

Skepse přitom nepostihla jen údaje o škodlivosti emisí. Desetina Američanů soudí, že nebezpečí očkování převažuje nad jeho výhodami. Sedmnáct procent dotázaných věří, že rodiče by měli mít právo očkování svých dětí odmítnout, i když své potomky vědomě vystavují nebezpečí.

Klimatické změny označil za pověru sám Donald Trump během loňské prezidentské kampaně. Vymysleli si je prý Číňané, aby podkopali výkonnost amerického hospodářství. Prezident hrozí, že americký podpis pod Pařížskou dohodou o boji se změnami klimatu odvolá. Zavázal se rovněž, že omezí státní výdaje na vědecký výzkum.