Vyděrač žádá deset milionů eur, v německých obchodech už otrávil dětskou výživu

Neznámý vyděrač hrozí otrávením potravin v německých obchodech, pokud nedostane deset milionů eur (260 milionů korun). Policie dosud zajistila pět otrávených potravinových produktů. Podle bulvárního listu Bild vyděrač otrávil výživu pro děti ve vícero obchodech v jihoněmeckém Friedrichshafenu.

Výhrůžka přišla už v sobotu 16. září celé řadě firem, které prodávají i potravinové produkty, včetně společností Aldi, Lidl, Rossmann či DM, napsal Bild. Policie to zatím nepotvrdila.

Informovala ale o záznamu z bezpečnostních kamer v jednom z obchodů, který podle ní nejspíš ukazuje podezřelého. Muži, který hrozí otravou potravin po celém Německu i v zahraničí, je podle policie nejméně 50 let, je sportovní postavy a středního vzrůstu.

Po vyděrači se pátrá i v zahraničí

Na případu nyní pracuje zvláštní vyšetřovací tým s označením Apfel (jablko), který má 220 členů. Po vyděrači se rozjelo pátrání i v zahraničí. Zatím je do něj zapojena především policie ve Švýcarsku a Rakousku, tedy dvojici zemí, které leží nedaleko Friedrichshafenu.

Policie německé občany vyzvala, aby při nákupu potravin kontrolovali, jestli s nimi nebylo manipulováno. Dosud otrávené produkty se jí podařilo odhalit i díky tomu, že na ně vyděrač sám upozornil.

V zajištěné dětské výživě odborníci zjistili etylenglykol, v průmyslu známý jako fridex, který se přidává například do nemrznoucích chladicích kapalin pro auta. Jde o jedovatou tekutinu sladké chuti, bez barvy a zápachu, která může být už v malých dávkách zdraví nebezpečná. Při požití se příznaky otravy projevují nejprve zvracením, nakonec mohou selhat ledviny.