Varšava trvá na válečných reparacích z Berlína. V Polsku sílí protiněmecká rétorika

Polsko trvá na vyplacení válečných reparací (zdroj: ČT24)

Polsko zvyšuje tlak na Německo v otázce válečných reparací. Varšavská vláda má k dispozici analýzu, která potvrzuje oprávněnost nároku. Oficiálně nebyla suma zveřejněna, hovoří se ale o minimálně jednom bilionu dolarů (v přepočtu asi 22 bilionů korun). Na toto téma spolu hovořili i prezidenti obou zemí. V Polsku mezitím sílí protiněmecká rétorika.

Zpočátku nesmělé okrajové téma se teď změnilo v hlasité a jednoznačné požadavky. Varšava trvá na válečných reparacích. Odmítá názor Berlína, že se jich v roce 1953 zřekla. „Byla to sovětská kolonie nazvaná Polskou lidovou republikou, která se zřekla. Z právního hlediska bez diskuse nám Němci reparace dluží,“ tvrdí polský ministr obrany Antoni Macierewicz. 

Opozice vládu v jejím úsilí nepodporuje. Odškodnění nepovažuje za reálné, jde prý jen o populismus. „Kdo dnes mluví o reparacích, buď chce obelhat polské veřejné mínění anebo neví, o čem mluví,“ domnívá se předseda opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna. 

Předchozí polská vláda Německo považovala za strategického partnera, dnes jsou vztahy mezi Varšavou a Berlínem napjaté. Podle vládních poslanců je diskuse o reparacích testem, který odhalí, kdo je skutečným Polákem, slouží zemi a hájí její zájmy, a kdo je mluvčím Berlína.

Parlament už vypracoval čtyřicetistránkovou analýzu. Podle ní Polsko za války utrpělo v přepočtu na obyvatele největší lidské a materiální ztráty. Berlínský nesouhlas je ve Varšavě vnímán jako projev arogance.

„Šest milionů obětí zavražděných během druhé světové války a téměř deset milionů lidí, kteří byli v různé míře poškozeni na zdraví,“ říká poslanec Arkadiusz Mularczyk (Solidární Polsko). Tato slova vládní poslanci adresují opozici. Považují ji za pátou kolonu, za zrádce, kteří v rozhovorech pro německý tisk donášejí na Polsko.

„Evidentně hledají novou linii v rozdělené polské společnosti, na dobré a zlé Poláky,“ myslí si europoslanec Jacek Protasiewicz (Evropští demokraté). „Kvůli slovům o zrádcích se obrátíme na soud,“ uvedl poslanec Rafal Trzaskowski (Občanská platforma). 

Protiněmecká rétorika v zemi sílí. Velkou diskusi vyvolala fotografie umístěná na internetové stránce vládou kontrolované polské veřejnoprávní televize. Je na ní muž v německé uniformě, který se velmi podobá bývalému polskému premiérovi Donaldu Tuskovi. Předseda Evropské rady Tusk bývá stoupenci vlády označován jako sluha a pohůnek německé kancléřky.