Latinská Amerika kritizuje Trumpa za vojenskou hrozbu Madurově Venezuele

Po měsících útoků na neoblíbeného venezuelského prezidenta Nicoláse Madura se dnes ostatní země Latinské Ameriky za Venezuelu rázně postavily. Učinily tak ale na znamení nesouhlasu se slovy amerického prezidenta Donalda Trumpa, který Venezuele v pátek pohrozil vojenským zásahem. Trumpův překvapivý komentář by tak mohl poskytnout levicovému venezuelskému prezidentovi regionální podporu v době, kdy se Venezuela pomalu stává v Latinské Americe vyděděncem, uvedla agentura Reuters.

Trump v pátek uvedl, že možným řešením situace ve Venezuele je vojenská intervence. Madurovi kritici tak byli postaveni mezi dvě možnosti – buď podpořit myšlenku zahraniční invaze, anebo podpořit prezidenta, kterého označují za diktátora.

Výzva Latinské Americe

Venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino už v pátek Trumpova slova označil za akt šílenství a maximálního extremismu. Ministr zahraničí Jorge Arreaza pak dnes uvedl, že Venezuela odmítá nepřátelské hrozby a vyzval ostatní země Latinské Ameriky, aby se spojily proti Washingtonu.

„Chceme vyjádřit vděčnost za všechna vyjádření solidarity a odmítnutí použití síly od vlád po celém světě, včetně Latinské Ameriky,“ řekl Arreaza. Upozornil, že některé z těchto zemí v poslední době kritizovaly Venezuelu, ale i tak slova amerického prezidenta odmítly.

Peru, které je jedním z největších kritiků Madura, uvedlo, že Trumpova hrozba je proti zásadám Organizace spojených národů. Mexiko a Kolumbie se připojily vlastními prohlášeními v podobném duchu. Regionální sdružení Mercosur dodalo, že odmítá použití síly vůči Venezuele, přestože země minulý týden svou činnost ve sdružení pozastavila na neurčito.

Ministr zahraničí Peru Ricardo Luna uvedl, že jeho země jedná s dalšími zeměmi regionu o písemné odpovědi. Peru přitom v pátek vyhostilo venezuelského velvyslance.

Kritické Peru

„Všechny zahraniční nebo domácí hrozby, které se uchylují k násilí, podkopávají cíl obnovení demokratické správy ve Venezuele, stejně jako zásady zakotvené v Chartě OSN,“ prohlásil Luna. Současná vláda Peru má vůči venezuelské vládě nejkritičtější postoj a Madura nazývá diktátorem.

Trump v předchozích týdnech opakovaně kritizoval Madura a porušování lidských práv jeho režimem. Spojené státy kvůli tomu nedávno uvalily sankce na zhruba tři desítky venezuelských činitelů, včetně Madura. Tamní režim Spojené státy kritizují také za zatýkání opozičních lídrů a za brutální potlačování protivládních demonstrací, které si od dubna vyžádaly přes 130 obětí.

 Venezuelská vládnoucí socialistická strana roky obviňuje Spojené státy, že vůči Venezuele plánují invazi a že chtějí získat kontrolu nad zásobami ropy v zemi pomocí vojenského zásahu podobného válce v Iráku. Předchozí americké vlády tato prohlášení ignorovaly a označovaly za zpolitizovanou rétoriku, která má odvést pozornost od domácích problémů.