Rusové se vrací k dovolené v zahraničí. V kurzu je opět Turecká riviéra i Karlovy Vary

Události: Loni trávili Rusové dovolenou doma, letos znovu vyráží do zahraničí (zdroj: ČT24)

Domácí turistika loni v Rusku zažila obrovský rozmach. Kvůli bezpečnosti a politice se totiž nelétalo do Egypta ani oblíbeného Turecka. Dražší destinace si mnoho Rusů nemohlo dovolit kvůli propadu rublu. Domácí hoteliéři letos čekali ještě lepší sezonu. Turisti se ale vydali zase za hranice a domácí provozovatelé počítají ztráty.

Loni Rusové trávili dovolenou nejčastěji v Moskvě, Petrohradě, Kaliningradu nebo v letoviscích u Černého moře. Sehnat tam během sezony volný pokoj bylo prakticky nemožné. Letos tam jsou hotely ze třetiny prázdné.

Moskva po zlepšení vzájemných vztahů loni opět povolila charterové lety na turecké pobřeží. Zákaz letů Rusko vydalo po incidentu z listopadu 2015, kdy turecká armáda sestřelila ruský vojenský letoun. Tamní hoteliéři ve snaze přilákat zpět statisíce ruských turistů snížili ceny na historické minimum.

Týdenní dovolená v domácí destinaci teď vychází dráž, než pobyt na turecké riviéře. „Zájezdy do Turecka se prodávají průměrně za 30–35 tisíc rublů (12–14 tisíc korun) na osobu za týden v tří až čtyřhvězdičkovém hotelu například v Alanyi. V základní nabídce tato cena obsahuje i letenky,“ uvedla ředitelka Asociace ruských cestovních kanceláří Maja Lomidzeová.

Putin láká dovolenkáře na Krym

Zpopularizovat dovolenou na anektovaném Krymu se vydal i prezident Vladimir Putin. Otevřel sezonu ve známém dětském táboře Artek. „Sem vždy přijížděli jen ti nejlepší od nás i ze zahraničí. Vím, že vás zde učí tomu hlavnímu – přátelství,“ řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Prezidentova návštěva vyvolala ostrou reakci Kyjeva. Jak ale podotýká zpravodaj ČT David Miřejovský, Rusy zatím k cestě na poloostrov ve větší míře neinspirovala. Díky stabilizaci kurzu rublu se opět vrací i na pláže do Řecka, Itálie a Španělska, nebo do lázní ve střední Evropě.

Rusové se vrací i do Karlových Varů

„Mezi ruskými turisty mířícími do České republiky jsou stále nejpopulárnější destinací Karlovy Vary. Po loňské slabší sezoně teď hoteliéři hlásí nárůst zájmu o desítky procent. Letošní rok má podle odhadů patřit co do počtu turistů z Ruska mezi nejúspěšnější,“ uvedl zpravodaj ČT Marek Štětina.

Jen cestovní kancelář Amigo tours, která se v Rusku na zájezdy do ČR specializuje, zprostředkovala ještě před sezonou pobyt patnácti tisícům lidí. „Počet turistů, kteří míří letos do ČR, je podstatně větší, než v minulém roce. V první polovině roku od února do dubna jsme prodali stejný počet zájezdů, jako v době před krizí,“ uvedla Olga Mišančuková z cestovní kanceláře Amigo.

Cestovní kanceláře ale nechtějí sezonu prohlásit za úspěšnou předčasně. Podle nich stačí jeden teroristický útok v turistické destinaci a Rusové z obav o bezpečnost zájezdy do zahraničí hromadně zruší.