Izraelsko-palestinské střety mají šest mrtvých, Abbás oznámil přerušení veškerých styků

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás oznámil, že přerušuje veškeré styky s Izraelem, dokud neodstraní detektory, které nainstaloval u vstupu k mešitám v Jeruzalémě. Na několika místech v jeruzalémském Starém Městě se v pátek kvůli instalaci detektorů odehrály střety s policií, podle záchranářů přišli o život tři Palestinci a několik desítek lidí bylo se zraněními převezeno do nemocnice. Násilnosti byly hlášeny i z palestinského Západního břehu Jordánu, kde Palestinec ubodal tři Izraelce.

Muslimové se v poledne modlili přímo v ulicích Jeruzaléma, protože odmítají projít detektory, které Izrael nainstaloval u vstupů k mešitám na Chrámové hoře. Jednoho člověka podle palestinského zdroje zabil ve východním Jeruzalémě izraelský osadník.

Při střetech bylo podle Červeného půlměsíce zraněno 390 Palestinců. Většina z nich se zřejmě nadýchala slzného plynu, 38 lidí utrpělo střelná poranění. Dalších 66 osob prý muselo být kvůli zraněním hospitalizováno. Izraelské úřady oznámily, že bylo zraněno pět policistů. Izraelská média uvádějí, že policie použila zábleskové granáty, slzný plyn a gumové projektily, AP zmiňuje i použití ostrých nábojů.

Tři mrtvé Izraelce si vyžádal útok Palestince v osadě Halamiš nedaleko Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. S odvoláním na izraelské zdravotníky o tom informoval list Haaretz. Osud útočníka zatím není znám. Během útoku pobodal Palestinec podle izraelského listu nejméně tři lidi: sedmdesátiletou ženu, muže okolo čtyřicítky a ženu kolem šedesátky.

V Jeruzalémě v pátek propukly střety (zdroj: ČT24)

Vstup do mešit na Chrámové hoře, kde se v pátek tradičně konají sváteční modlitby, byl omezen jenom na ženy jakéhokoli věku a muže starší 50 let. Muslimská nadace Vakf, která mešity na Chrámové hoře spravuje, instalaci rámů kritizuje a vyzvala věřící, aby modlitby na protest vykonali přímo v ulicích Jeruzaléma.

Páteční modlitby vykonali muslimové mimo mešity
Zdroj: Reuters

Napětí kolem Chrámové hory trvá od minulého pátku, kdy u jednoho ze vstupů tři Arabové zastřelili dva izraelské policisty. Sami při incidentu přišli o život. Izrael pak Chrámovou horu na dva dny uzavřel a do neděle instaloval u vstupů detektory.

Ke Lví bráně, vedoucí do historické části Jeruzaléma, v poledne dorazil v čele jedné skupiny věřících jeruzalémský velký muftí Muhammad Husajn. „Toto bude dlouhá zkouška vůle,“ sdělil věřícím. Vyzval je, aby ignorovali vstupy s detektory a modlili se raději před nimi.

„Budeme proti detektorům protestovat tak dlouho, dokud je izraelská vláda nezruší. Vyzývám muslimský svět, aby se k tomuto boji na záchranu Chrámové hory jako místa vyhrazeného výlučně islámu připojil,“ sdělil muftí izraelskému deníku Haaretz. 

Palestinci před pátečními modlitbami v Jeruzalémě
Zdroj: Reuters

Kontrarozvědka navrhovala detektory odstranit

„Muslimové mají pocit, že jakákoliv změna, ke které dojde na Chrámové hoře, jde proti jejich zájmu. Trvají na tom, že vše musí být zachováno. Na místa, kde jsou mešity, mají přístup jenom muslimové. Turisté tam mohou jenom v omezených časech a jsou podrobeni přísné kontrole. Ani nesmí do mešit. Organizace Vakf také kontroluje, jestli umí modlitbu v arabštině,“ popsala ve vysílání ČT24 situaci analytička Irena Kalhousová.

Ve čtvrtek kontrašpionážní služba Šin Bet navrhla, aby byly detektory odstraněny, protože se zvyšuje nebezpečí násilností i na Západním břehu Jordánu. Vláda ale žádosti nevyhověla a bezpečnostní kabinet po čtyřhodinovém jednání ráno oznámil, že policie dostala pokyn „zajistit přístup ke svatyním a zároveň zajistit bezpečnost a pořádek“.

Analytička Kalhousová: Detektory jsou záminka pro obě strany (zdroj: ČT24)

Podle palestinských zdrojů se v Jeruzalémě modlily desítky tisíc lidí, na Chrámovou horu detektory vešlo několik set věřících. Izraelský server Ynet napsal, že se v poledne před vstupem do mešity Al-Aksá modlilo asi 3000 lidí a že po modlitbě vypukly sporadické potyčky. Tam, kde lidé házeli kamení, se police bránila.

Poškozeno bylo mnoho zaparkovaných aut. Ve čtvrti Vádí Džúz, která leží severně od Starého Města, protestující zapálili popelnici. Uhasili ji místí a žádali mladíky, aby přestali na policisty házet kamení. Pod palbou kamení se ocitli Izraelci i na kontrolním stanovišti Kalandíja severně od Jeruzaléma. Tam policie použila proti asi 450 lidem slzný plyn. 

Abbás žádal o zásah Američany

Palestinské zdroje oznámily, že předseda samosprávy Mahmúd Abbás telefonicky hovořil s poradcem amerického prezidenta Jaredem Kushnerem, který má na starosti kromě jiného agendu Blízkého východu, a žádal o intervenci USA. Abbás situaci popsal jako mimořádně nebezpečnou a schopnou „vymknout se kontrole“. Jediným řešením je podle něj odstranění detektorů.

Člen izraelské vlády Naftali Bennett v rozhovoru s BBC zdůraznil, že Izrael neporušil dohody, protože Chrámová hora je nadále otevřená, ale s novým bezpečnostním opatřením, jaké je například běžné i v saúdskoarabské Mekce.

Chrámová hora je třetím posvátným místem islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání tam mohou jednou z bran židé vstupovat, ale mají zakázáno se tam modlit. Radikální kruhy se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit židům se na místě někdejšího chrámu modlit, což ale vláda odmítá.

Na hoře jsou nyní dvě mešity, do nichž směřují denně muslimští věřící a v pátek se tam konají hlavní modlitby.