Střelba v Jeruzalémě. Dva policisté zemřeli, Chrámová hora je uzavřená

Analytička Kalhousová: Zabránit útokům samostatných lovců je nejtěžší (zdroj: ČT24)

Trojice ozbrojených útočníků v pátek ráno vážně zranila tři Izraelce u vstupu na Chrámovou horu v historickém centru Jeruzaléma. Dva policisté pak v nemocnici zemřeli. Policie ozbrojence zabila a nechala uzavřít i komplex Chrámové hory. Podle izraelského tisku byli útočníci zřejmě arabští občané Izraele.

Zranění třetího muže jsou lehká. I když se k akci žádná skupina zatím nepřihlásila, palestinský radikální Hamas, který ovládá Pásmo Gazy, útok označil za „hrdinský čin“.

Police už zveřejnila informace o útočnících. Šlo o tři muže z Umm al-Fahmu a všichni nesou jméno Džabárín. Jednomu bylo 29 let, byl nezaměstnaný a měl zdravotní problémy, zbylým dvěma bylo 19 let. Podle izraelské policie ani jeden z nich v minulosti nebyl zapojen do teroristických aktivit, ale byli to věřící muslimové.

Rodinný klan nad činem vyjádřil zděšení. Podle policie útočníci použili zbraně, které byly schovány v objektu na Chrámové hoře. Kromě pistolí se na místě našel i nůž a izraelské osobní doklady. Ozbrojení muži začali střílet u Lví brány vedoucí do Starého Města, kde v minulosti stával židovský chrám. 

V okolí Chrámové hory platí běžně přísná bezpečnostní opatření a policie pečlivě kontroluje zejména mladé Palestince. Po vypálení střel vběhli muži do jedné z mešit, ale policisté je pronásledovali a zabili. 

Izraelská policie
Zdroj: Reuters/Ammar Awad

Policisté zadrželi muftího Muhammada Husajna a předvedli ho k výslechu. Muftí totiž kritizoval Izrael za uzávěru Chrámové hory a vyzval „Palestince, aby zamířili k mešitě Al-Aksá a modlili se tam dnes a každý den“. Po několika hodinách byl duchovní bez obvinění propuštěn.

Kvůli incidentu bylo potřeba Chrámovou horu evakuovat, uvedl izraelský deník Haaretz. Policie také komplex uzavřela pro páteční modlitby, které v tradici muslimského náboženského cyklu představují završení týdne. Komplex by měl být znovu přístupný v neděli.

Premiér Benjamin Netanjahu kondoloval příbuzným zabitých policistů. Oba byli z komunity drúzů. „Je to smutný den, v němž naši drúzští bratři zaplatili nejvyšší cenu při zajišťování bezpečnosti naší země. Oceňuji je i jejich hrdinství,“ řekl premiér.

Telefonicky se s ním spojil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, jenž útok odsoudil. Upozornil ale také na to, že uzávěra posvátných míst bude mít negativní důsledky. 

Chrámová hora je nejposvátnějším místem judaismu a podle sunnitských muslimů také třetím nejposvátnějším místem islámu. Architektonickému komplexu, jemuž ve starověku předcházel ústřední židovský Chrám (z jeho hradeb se dosud zachovala Zeď nářků), dominují mešity Al-Aksá a Skalní dóm, odkud měl Mohamed podniknout cestu na nebesa.

Náboženský význam areálu pro obě znesvářené komunity dnešního Izraele představuje jednu z patových oblastí v řešení celého izraelsko-palestinského konfliktu. Kvůli Chrámové hoře si totiž Jeruzalém coby své hlavní město nárokují jak židé, tak palestinští muslimové.