V Bruselu se jednalo o situaci českých médií. Věc bereme vážně, ujistil zástupce EK

Výbor europarlamentu jednal o stavu médií v Česku (zdroj: ČT24)

Situace médií v České republice nepředstavuje podle Evropské komise systematické ohrožení demokratických struktur země. V diskusi o rizicích politického zneužívání médií v Česku, kterou měl na programu Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu, to uvedl zástupce Komise Giuseppe Abbamonte. Europoslanci téma zasedání zvolili po aféře s nahrávkami tehdejšího ministra financí Andreje Babiše, který na nich údajně hovoří s novinářem Mladé fronty Dnes o kompromitujících materiálech týkajících se jeho politických konkurentů. Ve čtvrtek bude o záležitosti jednat plénum Evropského parlamentu.

Abbamonte, ředitel pro mediální politiku generálního ředitelství Evropské komise pro komunikační sítě, obsah a technologie zdůraznil, že komise má ohledně prosazování svobody a plurality médií vůči členským zemím jen velmi omezené pravomoci. „Celou věc ale Evropská komise bere vážně,“ ujistil.

Problematika se na program bruselské miniplenární schůze dostala nedlouho poté, co v Česku pronikly na veřejnost nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která posléze předal do svěřeneckého fondu.

Mnozí účastníci diskuse připomínali, že podobné problémy jako ČR mají také další evropské země. Podle nizozemské europoslankyně Sophie in´t Veldové (ALDE) je proto relevantní otázka, zda se státu daří vyrovnat se s tím. Tématem pro Evropskou unii by se věc podle ní stávala v případě, že stát by to sám nedokázal.

„Chápu, že byla přijatá nová legislativa. Pan Babiš odstoupil a tak dále… Pokud to funguje, potom opravdu nemáme systematický problém. Jestli to nefunguje, pak je tu vskutku důvod, aby se Evropská unie podívala na celou situaci. Jedna z otázek by byla například obviňování ohledně nahrávek. Byly řádně prošetřené?“ otázala se nizozemská europoslankyně.

Podle Babiše jde o kampaň, zástupci jeho strany nepromluvili

Andrej Babiš k projednání stavu médií v ČR na evropské půdě
Zdroj: ČT24

Babiš zařazení bodu na program jednání europarlamentu pokládá za součást kampaně proti své osobě. Evropské instituce by podle něj neměly zasahovat do vnitřních věcí České republiky. Žádný europoslanec za Babišovo hnutí ANO, které je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, v diskusi nevystoupil.

Se svým pohledem na českou situaci přítomné v Bruselu seznámili předseda Syndikátu novinářů Adam Černý a šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Ten vyzdvihl existenci kvalitních veřejnoprávních médií v Česku, varoval před útoky na ně a upozornil, že o stavu médií se v zemi živě diskutuje. Zástupce ministerstva kultury objasnil podobu příslušné české legislativy, včetně zákona o střetu zájmů, který byl nedávno přijat právě kvůli Babišovu vlastnictví médií.

Můj dojem je - když jsem si tady všechno poslechnul a mluvil s kolegy – že je to především domácí úkol.
Adam Černý
předseda Syndikátu novinářů ČR

Ostře v debatě, které dominovali čeští europoslanci, vystoupil například Jaromír Štětina (za TOP 09 a Starostové), podle kterého je už zneužívání médií v Česku realitou. „Dnešní ohrožení svobody slova, které v České republice nastalo, může být začátkem ohrožení demokracie,“ prohlásil.

Bruselu neunikly ani Zemanovy výroky ohledně likvidace novinářů

Šéfka bruselské pobočky organizace Reportéři bez hranic Julie Majerczaková připomněla slova českého prezidenta Miloše Zemana, který v Číně v diskusi s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzval k likvidování novinářů, zřejmě v žertu.

„Miloš Zeman mnohdy svá vystoupení pronáší ve stavu, který bychom těžko komentovali jako stav střízlivý,“ poznamenal následně český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že v Česku se mnozí za prezidenta stydí.

Miloš Zeman o likvidaci novinářů (zdroj: ČT24)

Německá socialistická europoslankyně Birgit Sippelová upozornila, že problémy se svobodou a pluralitou mají média v mnoha zemích a sebelepší systém a zákon nezabrání jednotlivcům snažit se je zneužívat.

Vydáno pod