Německá policie zadržela Syřana. Podezírá jej, že plánoval útok v Berlíně

Německá policie zadržela 17letého Syřana, kterého podezřívá z přípravy sebevražedného teroristického útoku v Berlíně. Oznámil to braniborský zemský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter.

Policejní zátah se uskutečnil na severovýchodě spolkové země Braniborsko v obci Gerswalde, upřesnila agentura DPA.

Podle Schrötera poslal Syřan své matce zprávu, ve které se o plánovaném atentátu přímo zmínil. Deník Bild uvedl, že zadržený se přes komunikační program WhatsApp s matkou rozloučil, protože se rozhodl vést boj proti nevěřícím.

Muže udala policii jeho rodina

Schröter upřesnil, že vyšetřovatelé přišli na stopu mladíka díky upozorněním z jiných německých spolkových zemí. Agentura Reuters s odkazem na policii uvedla, že Syřana, který žádal v Německu o azyl, nahlásili úřadům členové jeho rodiny.

Zadržený muž v roce 2015 bez dokladů přicestoval do Německa, kde požádal o azylovou ochranu. Od roku 2016 žil v ubytovně pro mladistvé, kteří do Německa přišli bez doprovodu dospělých.

Německo se loni opakovaně stalo terčem islamistických atentátů. Ten nejhorší se stal v prosinci, když při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo dvanáct lidí včetně jedné Češky. Další desítky lidí utrpěly zranění.

V poslední době Německo řeší také pravicový radikalismus mezi vojáky. Od konce dubna je ve vazbě osmadvacetiletý nadporučík německé armády Franco A.  Armáda přitom už před několika roky měla jasné indicie o tom, že je pravicovým extremistou, ale nic nepodnikla.

Voják chystal podle vyšetřovatelů teroristický útok, který chtěl svalit na uprchlíky. Proto se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod odhalily. Měsíčně poté jako běženec dostával 409 eur (11 tisíc korun).

Nelegálně si sehnal zbraň, měl také seznam možných obětí, na němž byl podle listu Tagesspiegel například ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) nebo bývalý prezident Joachim Gauck.