„Chceme najít společný směr,“ řekl Putin ve Versailles. Macrona pozval do Moskvy

Tisková konference po jednání Macrona a Putina (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí odpoledne přijal hlavu ruského státu Vladimira Putina. Oba politici se setkali v paláci ve Versailles u příležitosti zahájení výstavy o ruském caru Petru I. Velikém. Společně jednali o situaci v Sýrii, na Ukrajině i o společném boji s terorismem. Shodli se na pokračující spolupráci.

„Dialog mezi Ruskem a Francií nikdy nepřestal. Neustále přežívá i v dnešní době,“ uvedl Macron v úvodu společné tiskové konference. Řekl, že i nadále chce vést s Ruskem konstruktivní dialog a spolupracovat například v otázce krize v Sýrii nebo terorismu.

Zdůraznil, že červenou linií ze strany Francie je použití chemických zbraní v Sýrii a dodal, že podobný vývoj by mohl vyvolat francouzskou odvetu. O její povaze se nezmínil.

Dalším tématem byla i situace na Ukrajině. Paříž si podle francouzského prezidenta přeje, aby se takzvaná normandská skupina, sdružující Francii, Rusko, Německo a Ukrajinu, setkala co nejdříve.

Podle Vladimira Putina se nevyhnuli ani komplikované a nebezpečné otázce jaderného programu KLDR. „Jsme naladěni hledat společná řešení problémů,“ uvedl Putin.

Macron přijal Putina na zámku ve Versailles (zdroj: ČT24)

Před versailleským palácem provázela Putinův příjezd demonstrace, jejíž účastníci vyzývali k ukončení represí proti čečenským homosexuálům. Rusko, a zejména čečenský vládce Ramzan Kadyrov, jakékoli pronásledování popírají.

Sputnik a Russia Today? Podle Macrona nástroje propagandy

Macron novinářům řekl, že se v besedě s Putinem zmínil i o situaci v Čečensku, kde podle ochránců lidských práv dochází k pronásledování gayů. Putinovi prý řekl, že ohledně těchto otázek bude „neustále ve střehu“.

A během tiskové konference, kdy stál vedle ruského prezidenta, neváhal otevřeně označit prokremelská média Sputnik a Russia Today za nástroje falešné propagandy. „Pokud média šíří nehorázné lži, nejsou to novináři, ale nástroje něčího vlivu. A přesně to byl případ Sputniku a RT v kampani před prezidentskými volbami. Lhaly o mé osobě i o kampani, kterou jsem vedl,“ konstatoval Macron. 

Zavadil: Přijetí Putina ve Versailles je překvapivé

Jde o první setkání obou státníků po květnovém zvolení Macrona prezidentem a podle zpravodaje ČT Petra Zavadila tato návštěva je i není překvapivá. „Nový francouzský prezident se během kampaně netajil tím, že chce s Vladimirem Putinem vést dialog jako rovný s rovným, při kterém se nebude bát říct svému ruskému protějšku i takové názory, které se mu nebudou líbit,“ uvedl Zavadil.

„Překvapivé možná je to, že to přišlo tak rychle a že právě Putin je první státník, kterého Macron ve Francii přijme,“ dodal zpravodaj s tím, že překvapivé je samotné aranžmá návštěvy, tedy skutečnost, že Macron přijal Putina ve Versailles a ne v Elysejském paláci. „Dodává to setkání honosný ráz, ale zároveň mu to jakoby ubírá na důležitosti, když se nebude konat přímo v prezidentském paláci,“ domnívá se Zavadil. 

Versailles je nicméně velmi symbolické místo, kde se podepsala řada diplomatických smluv a dohod a pro francouzskou republiku má výsadní postavení. Macron chce podle některých expertů tímto prostředím Putinovi mimo jiné sdělit, že Francie je svrchovaná země, která si vede svou zahraniční politiku sama a není ve vleku žádné jiné mocnosti, konkrétně třeba Spojených států.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT ve Francii

Schůzka se konala ve stínu událostí z kampaně před francouzskými prezidentskými volbami. Macronův tým obvinil Rusko z hackerských útoků proti elektronickým účtům svých členů, což Moskva odmítá. Putin uvedl, že této otázce se během setkání vůbec nevěnovali a není podle něj ani co komentovat.

Putin zase přijal v březnu Macronovu soupeřku o prezidentské křeslo Marine Le Penovou, která chtěla vztahy s Ruskem výrazně zlepšit. Volala po zrušení protiruských sankcí, které zavedla EU po anexi Krymu, a schvaluje také samotný ruský zábor poloostrova s tím, že „byl vždy ruský“ a že současná ukrajinská vláda se k moci dostala ilegálně.

Putin k tomu na společné tiskové konferenci uvedl, že nešlo o první návštěvu Le Penové a že Moskvu navštěvuje pravidelně. „Proč bychom odmítali cizí politiky, kteří stojí o zlepšení vztahů s Ruskem?“ řekl ruský prezident novinářům.

Bývalý prezident Francois Hollande také loni v říjnu zrušil plánovanou návštěvu Putina, a to kvůli jeho podpoře syrskému režimu. Francouzská média před schůzkou mluvila o tom, že cílem setkání Macrona s Putinem bude překonání vzájemné nedůvěry.

„Logika síly“ Macronovi nevadí, urážky ano

„Mám respekt k Rusku a zvu Vladimira Putina v rámci diplomatických vztahů trvajících 300 let. Budu s ním mít náročný dialog a budu diskutovat o všech problémech,“ řekl Macron francouzskému nedělníku Le Journal du dimanche před schůzkou.

Francouzský prezident také uvedl, že prezidenti USA Donald Trump, Turecka Recep Tayyip Erdogan a Putin se řídí „logikou síly“. „To mi nevadí. Nevěřím ale v diplomacii veřejných urážek. Ve svých dvoustranných jednáních nicméně nikomu nenechávám nic projít. Jen tak si vydobýváme respekt,“ dodal Macron.