Při útoku v Mosulu vedeném USA zemřelo sto civilistů, přiznal Pentagon

Vyšetřování potvrdilo, že při březnovém americkém náletu na Mosul zemřelo nejméně 105 civilistů, oznámil Pentagon s tím, že příčinou krveprolití byl druhotný výbuch nechtěně vyvolaný bombardováním, po němž se zřítil dům plný lidí. Cílem útoku byli radikálové.

Útok na čtvrť Al-Džadída na západě Mosulu je považován za jeden z nejkrvavějších náletů na civilisty od americké invaze do Iráku v roce 2003. Podle místních obyvatel byly tři domy přímo zasaženy bombami a další byly poškozeny troskami a ostřelováním. Americká armáda uvedla, že o bombardování oblasti ji požádal sám Irák.

Cílem byli bojovníci Islámského státu (IS), kteří čtvrť drželi. Podle výpovědi svědků byli rozmístěni i na střechách budov, v nichž se civilisté ukryli. 

Dřívější americké závěry o tom, že islamisté do domů před útokem naháněli civilisty záměrně, podminovali je a palbou na ně naváděli americká letadla, podle agentury AP nepotvrdilo několik přeživších. V místě prý z nedostatku jiných možností žily desítky lidí prchajících před IS.

Američtí činitelé uvedli, že typ bomby byl zvolen tak, aby došlo „k minimalizaci vedlejších škod“, ale výbušniny ukryté islamisty byly alespoň čtyřikrát silnější než samotná zbraň. „Upřímnou soustrast všem, které to zasáhlo,“ uvedl generálmajor Joe Martin. „Koalice přijme veškerá přijatelná opatření na ochranu civilistů,“ slíbil.

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci Islámského státu jej ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října.

Východní část města je v rukou vládních jednotek od ledna. Irácký armádní mluvčí Jahjá Rasúl nedávno oznámil, že bojovníci IS v Mosulu ovládají už jen asi deset procent oblastí na západním břehu řeky Tigris. Při bitvě o západ města trvající od února již bylo zabito či zraněno více než 1600 civilistů.

„Vzhledem k tomu, že boje nabírají na intenzitě a posouvají se směrem k mosulskému Starému městu, očekáváme, že z města uteče až 200 tisíc lidí,“ uvedla koordinátorka humanitární pomoci OSN v Iráku Lise Grandová. Dodala, že od počátku ofenzivy z města odešlo přes 700 tisíc civilistů.