RB OSN odsoudila severokorejský test. Podle Tokia i Soulu se režim ve vývoji zdokonaluje

KLDR se ve vývoji raket zlepšila, zní ze Soulu a Tokia (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN rezolutně odsoudila nejnovější raketový test KLDR a varovala, že v případě pokračování zkoušek přijme přísnější sankce. Podle Jižní Koreje i Japonska se severokorejský vývoj balistických raket zdokonaluje a postupuje rychleji, než se čekalo. Nový jihokorejský prezident se koncem června sejde s americkým protějškem k jednání, na kterém by podle očekávání měli probrat i zbrojní program KLDR.

Generální tajemník OSN vyzval Severní Koreu, aby jednala v souladu s mezinárodními závazky a vrátila se k cestě jaderného odzbrojování. Zkušební vypuštění střely pod osobním dohledem vůdce KLDR Kim Čong-una odsoudil.

„Generální tajemník odsuzuje Korejskou lidově demokratickou republiku za to, že odpálila další balistickou střelu, což je v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti a hrozbou pro mír a bezpečnost v této oblasti,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stephane Dujarric. 

Kim Čong-un
Zdroj: Reuters/KCNA

Jižní Korea a USA se v Soulu shodly, že konečným cílem je denuklearizace Severní Koreje. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in, syn severokorejských uprchlíků, je zastáncem mírnějšího přístupu ke KLDR než jeho konzervativní předchůdci. Chce na KLDR vyvíjet tlak, ale nabízí také vést se severním sousedem dialog. Washington je ale nejbližší spojenec a ochránce Soulu a těsná koordinace je nutná, napsala agentura AP.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jsou pokusy podobné těm, které Pchjongjang prováděl v posledních týdnech, nepřijatelné. Prohlásil ale, že stupňující se napětí na korejském poloostrově je potřeba řešit mírovou cestou. „Musíme se vrátit k dialogu se Severní Koreou, přestat ji děsit a najít způsoby, jak tyto problémy řešit klidně,“ uvedl Putin.

KLDR ve vývoji pokročila

Několik jihokorejských, japonských a amerických odborníků došlo k závěru, že KLDR testovala raketu, která má z jejího arzenálu pravděpodobně největší dosah. Podle Japonska Severní Korea v rozvoji jaderných raket pokročila.

„S touto střelou jsme zaznamenali určitý pokrok v rozvoji balistických raket. Jako vláda tak říkáme, že jsme vstoupili do nové úrovně ohrožení ze strany Severní Koreje,“ uvedl generální tajemník japonské vlády Yoshihide Suga.

Japonsko uvádí, že raketa letěla půl hodiny a dosáhla neobvykle velké výšky dvou tisíc kilometrů, než dopadla do Japonského moře. Americké tichomořské velení ale zároveň uvedlo, že nedělní zkouška parametry neodpovídá mezikontinentální balistické střele.

Také jihokorejský ministr obrany Han Min-ku prohlásil, že KLDR dělá ve vývoji raket větší pokroky, než se čekalo. Pchjongjang v neděli podle něj s největší pravděpodobností odpálil balistickou střelu středního doletu vyšší ráže, než jsou střely Musudan. Rakety Musudan, jejichž dosah je až 4000 kilometrů, KLDR v poslední době opakovaně neúspěšně testovala.

Severní Korea uvedla, že v neděli pokusně odpálila nový model balistické střely středního až dlouhého doletu. Cílem testu bylo podle Pchjongjangu ověřit schopnost rakety nést „velkou a těžkou jadernou hlavici“, což se prý podařilo.

Severokorejský zástupce v OSN prohlásil, že Pchjongjang má na raketové testy legitimní nárok v rámci mezinárodního práva na obranu. „KLDR ještě více posílí své obranné schopnosti, pokud Spojené státy budou pokračovat s nepřátelskou politikou vůči KLDR, představovat jadernou hrozbu a nadále vydírat,“ uvedl severokorejský zástupce.

RB OSN je připravena přijmout další sankce

Rada bezpečnosti OSN jednala o severokorejském zbrojním programu v pondělí na mimořádné schůzce. Ve společném prohlášení všech 15 členů vyzvala Severní Koreu, aby neprováděla další zkoušky jaderných zbraní a balistických střel. Pokud Pchjongjang neuposlechne, je RB OSN připravena uvalit na režim diktátora Kim Čong-una další sankce.

Testy raket zakazují Severní Koreji rezoluce Rady. Ta přijala vůči KLDR sankce poprvé v roce 2006 a od té doby je opakovaně zpřísnila v reakci na pět severokorejských jaderných testů a množství raketových zkoušek.

Své sankce vůči KLDR kvůli zbrojním testům zpřísnily tento měsíc Spojené státy. Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, v nezbytném případě včetně vojenských.