Libyjci se „poprali“ s nevládní skupinou o záchranu stovek běženců

Spor o záchranu běženců u Libye (zdroj: ČT24)

Libyjská pobřežní stráž zachránila u pobřežního města Sabráta 500 migrantů, kteří se snažili se na 18 metrů dlouhé dřevěné lodi dostat k italským břehům. Ve stejnou chvíli se chystala zakročit i nevládní organizace Sea-Watch, jež chtěla běžence odvézt do Evropy. Rychlý manévr pobřežní stráže podle ní ohrozil její vlastní loď.

Podle libyjských úřadů byla loď přeplněná a hrozilo, že se potopí. Při záchranné akci vytáhli pracovníci pobřežní stráže z plavidla zhruba pětistovku lidí.

„Zachránili jsme určitě 350 nebo víc uprchlíků – zatím nemáme konečné číslo, ale byli různých národností – z Tuniska, Maroka, Sýrie, Egypta nebo Bangladéše. Zadrželi jsme je 17 mil severně od Sabráty,“ konstatoval plukovník libyjského námořnictva Abo Ageela Abdelbary.

Krok libyjského námořnictva ale ostře kritizuje nevládní organizace Sea Watch, která už sama málem nakládala uprchlíky na palubu a chystala se je převézt do Evropy. Manévr pobřežní stráže ji údajně ohrozil.

„Ta operace byla velmi nebezpečná. Předně kapitán neměl nejmenší tušení, co vlastně dělá. Těsně nás minuli a my neměli, jak se jim případně vyhnout. Jeho i moji posádku – všechny nás dostal do nebezpečí. Jsme rádi, že jsme naživu,“ sdělil kapitán Ruben Lampart.

Mluvčí organizace uvedl, že její plavidlo dostalo instrukce od řídicího centra italské pobřežní stráže, aby nechalo záchrannou akci na libyjské lodi.

Uprchlíci byli převezeni do Tripolisu, kde jim příslušníci libyjského Červeného půlměsíce poskytli humanitární pomoc. Následně je čeká cesta do záchytných center.

„Snažím se dostat za mými dětmi do Evropy už půl roku. Ze Sýrie jsem šla do Jordánska, pak do Libanonu, kde mě nepřijali. Egypt a Súdán na tom byly stejně a tady v Libyi je válka podobná té syrské. Snažím se dostat do Evropy, protože respektuje lidská práva. Arabové to nedělají,“ prohlásila jedna ze syrských uprchlic Shakreya.

V Libyi čeká až milion lidí

Podle mezinárodních organizací je v Libyi až milion lidí, kteří doufají, že se doplaví do Evropy. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky. Až osm tisíc migrantů je pak ve dvacítce libyjských záchranných center.

Od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye nevzpamatovala z chaosu, čehož využívají pašeráci lidí. V posledních třech letech se každý rok z Libye do Itálie přeplavilo více než 150 tisíc migrantů.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos zatím do Evropy dostalo po moři 44 209 uprchlíků. Téměř 1100 jich cestou zahynulo nebo jsou pohřešováni.