Soud s Čechy, které Turecko podezřívá z terorismu, byl odročen na červen

Turci odročili soud s Čechy, kteří pomáhali Kurdům (zdroj: ČT24)

Soud v tureckém Širnaku odročil na 12. června jednání o případu dvojice Čechů podezřelých z terorismu. Podle advokáta by mohl k tomuto datu padnout verdikt. Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase úřady viní z členství v kurdských milicích operujících na severu Sýrie, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Prokuratura pro ně požaduje 15 let vězení.

Dvojice, která se považuje za humanitární pracovníky, zůstává ve vazbě. Čechy zadržely turecké bezpečnostní složky na irácko-tureckém přechodu 13. listopadu. Podle informací české diplomacie u nich byly nalezeny materiály, které je přiřazují ke kurdským milicím YPG. Následně byli obviněni z poskytování zbraní této organizaci, kterou Turci považují za teroristickou.

Z kontaktů na sociálních sítích Turci dále usuzují, že zadržení Češi organizovali v Evropě protitureckou propagandu. Ankara zatčení dvojice prezentuje jako počátek tažení proti cizincům v řadách kurdských bojovníků.

  • YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PYD letos otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když ČR syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

Češi: Nejsme teroristé

Oba Češi se svou spoluprací s kurdskými jednotkami YPG nijak netajili. Naopak, fotografie ze severu Sýrie vystavovali na sociálních sítích a ochotně sdíleli i své údajné zážitky z frontové linie, kde YPG válčí proti Islámskému státu (IS). Z toho důvodu podle nich také YPG nejsou teroristickou organizací.

Podle redaktora ČT Jana Nováka, který s dvojicí dříve natáčel, je ale nepravděpodobné, že by Češi pašovali zbraně. Farkas se však netajil tím, že působil sedm měsíců v první linii přímo po boku kurdských milic. „Prošel u nich výcvikem, Markéta ho neabsolvovala, nicméně jim aktivně pomáhala třeba na kontrolních stanovištích,“ podotkl novinář.

„Jsme přesvědčení, že naši občané nejsou žádní teroristé a že účely jejich cesty byly humanitární,“ prohlásil už dříve ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se kvůli zadržené dvojici vypravil do Turecka osobně jednat. Myslí si, že nakonec budou oba dva vyhoštěni a posláni domů.

Všelichová s Farkasem pro ČT o bojích v první linii po boku Kurdů (zdroj: ČT24)

Stavba nemocnice

V ČR vznikla akční skupina, k níž patří rodiny zadržených. Poukazuje na neobjektivnost tureckých médií a trvá na tom, že dvojice byla na humanitární misi. Zadržena byla na hraničním přechodu z Turecka do Iráku a není podle této skupiny pravda, že u sebe měla zbraně.

Na druhé straně hranice na ně čekala lékařka z irácké nemocnice, s níž chtěli Češi dohodnout podrobnosti o zprovoznění mobilní nemocnice. Pod prohlášením této akční skupiny je podepsán Janusz Konieczny, verzi o mobilní nemocnici potvrdil i ministr Zaorálek.

Statisíce za právníky a další výlohy platí rodiny a sbírka, kterou jejich známí organizují přes nadační fond. Teď řeší třeba i zdravotní stav Farkase ‒ podle jeho otce má nakažlivou formu zlatého stafylokoka a potřebuje léčbu.

„Pokud by Mirek a Markéta byli odsouzeni, tak budeme doufat, že co nejdříve budou převezeni, propuštěni nebo prostě vyhoštěni do ČR,“ uvedl známý obviněných Janusz Konieczny.

Soud se koná v ovzduší napětí mezi Tureckem a Českem poté, co dolní komora českého parlamentu v minulých dnech uznala masakr Arménů v Osmanské říši za genocidu. Ankara usnesení zkritizovala, stejně jako výroky prezidenta Miloše Zemana, který pobíjení Arménů označuje za genocidu opakovaně.

Vydáno pod