Hannover evakuoval desetinu obyvatel. Kvůli likvidaci tří nevybuchlých bomb

Severoněmecké město Hannover v neděli zažilo obří evakuaci kvůli nálezu bomb z druhé světové války. Šlo o jednu z největších poválečných evakuací v Německu. Domov musela opustit desetina obyvatel města. Odpoledne experti všechny tři nalezené bomby úspěšně zneškodnili a obyvatelé se v podvečer mohli začít vracet do svých domovů.

Své domovy muselo v neděli dopoledne opustit kolem 50 000 obyvatel této půlmilionové metropole spolkové země Dolní Sasko. Podle informace hannoverské radnice bylo objeveno méně nevybuchlých bomb, než se počítalo. Zneškodnit musejí experti nikoliv původně očekávaných pět, nýbrž jen tři bomby. Jedna z nich je prý ale „těžký oříšek“.

Na staveništi ve čtvrti Vahrenwald se původně našlo 13 podezřelých míst, kde by mohla být nebezpečná munice. Následný průzkum potvrdil toto podezření v pěti případech. Nalezeny byly ale jen tři bomby, z toho dvě britské 250kilogramové a jedna 500kilogramová. Ve zbývajících dvou případech šlo jen o kovový šrot, oznámil mluvčí městských hasičů.

„Nejméně jedna bomba se nedá zneškodnit manuálně,“ sdělila ale radnice na svém twitterovém účtu. Nakonec experti její detonátor vyřízli s pomocí speciálního vysokotlakého vodního zařízení a kontrolovaně odpálili spolu s detonátory dalších dvou bomb.

Letecká puma
Zdroj: ČT24

Evakuace byla po poledni ukončena, pak ještě policie v helikoptérách s termovizí prolétala nad uzavřenou oblastí a hledala případné poslední osoby. Odpoledne mohlo být otevřeno hlavní nádraží v Hannoveru pro regionální a dálkové spoje. Původně musely vlaky toto nádraží objíždět.

Dočasné stěhování potenciálně ohrožených lidí organizovali policisté a hasiči. Jen málokdo z evakuovaných se ale rozhodl využít nouzových úkrytů, sdělil mluvčí hasičů. Lidé raději odjeli na výlety nebo hojně využili nabídky města na muzejní prohlídky a projekce filmů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Evakuace začala už v sobotu večer, své klienty a pacienty ze severní části města odvezly nemocnice i různé pečovatelské domy. 

Hannover počátkem března oznámil, že se chce zaměřit na systematický průzkum města kvůli nevybuchlým bombám. Za druhé světové války provedli spojenci na město zhruba 130 náletů, během kterých ulice zasypalo přes 23 000 tun bomb. Uvádí se, že každá desátá puma nevybuchla.

Jen 9. října 1943 zemřelo při náletech 1245 lidí a čtvrt milionu obyvatel přišlo o střechu nad hlavou, připomněla stanice BBC. Spojenci tehdy na město shodili 261 tisíc bomb.

Evakuace kvůli likvidaci válečných bomb nejsou pro Hannover ani další německá města nijak výjimečné. Počátkem března pyrotechnici zneškodnili v hannoverské čtvrti Seelhorst britskou leteckou pumu, opustit svůj domov kvůli tomu tehdy muselo na 7800 obyvatel.

Loni v prosinci bavorské město Augsburg nařídilo kvůli nevybuchlé letecké bombě evakuaci 54 000 lidí, což bylo vůbec největší takové preventivní vyklizení města v historii Německa.

Město se obává, že by sedmdesát let staré nevybuchlé bomby, které čekají v zemi, mohly explodovat samy od sebe kvůli únavě materiálu, napsal deník Deutsche Welle