Severní Korea obvinila CIA, že plánovala atentát na vůdce Kim Čong-una

Severní Korea obvinila americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), že osnovala spiknutí s cílem zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že CIA ve spolupráci s jihokorejskou rozvědkou připravovaly „záludný komplot“ a pomocí „biochemických látek“ chtěly severokorejského vůdce usmrtit během oslav v Pchjongjangu.

Podle severokorejské agentury KCNA bylo spiknutí „nedávno odhaleno a zlikvidováno“. Severokorejské ministerstvo bezpečnosti tvrdí, že se na komplotu podíleli i občané KLDR. CIA a jihokorejskou zpravodajskou službu obviňuje ze státem podporovaného terorismu.

Ministerstvo uvedlo, že organizátoři měli několik scénářů.  Chtěli prý vůdce zlikvidovat nastraženou bombou během vojenské přehlídky. Další možností byly „biochemické látky včetně radioaktivní substance či jedovatých nanočástic“, jejichž účinek by se projevil opožděně – za šest až dvanáct měsíců.

Už v úterý Severní Korea obvinila Spojené státy, že Korejský poloostrov dohnaly na pokraj jaderné války. KLDR tím reagovala na zapojení dvou amerických nadzvukových bombardérů B-1B do cvičení jihokorejských a japonských vzdušných sil.

V únoru naopak Jižní Korea obvinila KLDR z vraždy Kim Čong-unova nevlastního bratra na letišti v Kuala Lumpur. Kim Čong-nam byl otráven nervovým plynem VX. Podle malajsijských vyšetřovatelů si likvidaci Kim Čong-nama objednal přímo Pchjongjang. KLDR nařčení popírá.