Trumpovo rodinné impérium: Byznys, politika a nařčení z nepotismu

Trump a jeho zaměstnávání příbuzných (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump zapojil své blízké už do předvolební kampaně. Nejvíc mediální pozornosti na sebe strhla nejstarší dcera Ivanka z prvního manželství s Češkou Ivanou Zelníčkovou. Ivanka má neplacené místo asistentky a její manžel je hlavním poradcem prezidenta. Rodinné vazby jsou ale terčem kritiky.

Šestatřicetiletá Ivanka je nejviditelnější tváří Trumpova rodinného klanu. Po české matce zdědila krásu, po otci obchodní talent – a jeho jméno absolventce ekonomie na prestižní Pensylvánské univerzitě otevřelo dveře k podnikání.

Brzy si vybudovala i vlastní značku „Ivanka Trump Collection“ – luxusní oblečení, boty a šperky prodávala v síti obchodů Nordstrom – ta ale její kolekci pro letošní sezonu vyřadila, údajně kvůli malému zájmu. Některé ženy ji bojkotovaly kvůli sexistickým výrokům Trumpa v minulosti.

Prezident na řetězec okamžitě zaútočil. „Nordstrom se k mojí dceři Ivance zachoval tak neférově. Je to skvělý člověk, vždycky mě nutí udělat správnou věc. Je to hrozné!“ konstatoval Trump začátkem února na Twitteru.

Ivanka společně s bratry, starším Donaldem a mladším Ericem, řídili otcovo impérium hotelů a realit. Všichni tři se angažovali v jeho kampani a doprovázeli ho až k vítěznému tažení do Bílého domu.

Už jako prezident si Trump vybral za hlavního poradce Jareda Kushnera, manžela své dcery. Sama Ivanka se koncem března stala oficiálně jeho asistentkou. Prezident je kvůli tomu obviňován z nepotismu – přednostního dosazování rodinných příslušníků do státních funkcí.

Kritiku ale odmítá, stejně jako jeho dcera. „Kdyby mým zájmem bylo vydělávání peněz nebo rozvíjení mého byznysu, udělala bych mnohem líp, kdybych se od všeho oprostila a věnovala se jen tomu,“ prohlásila Ivanka.

Trump a jeho nejbližší příbuzní naráží na střet zájmů. Podle amerických médií využívají kontakty z vysoké politiky pro osobní obchodní aktivity.

O těch se prý mluvilo i u večeře s čínským prezidentem na Floridě. Společnost Ivanky vzápětí získala předběžné povolení k exkluzivnímu prodeji šperků, kabelek a lázeňských služeb na čínském trhu. I když firmu před nástupem do Bílého domu převedla na své spolupracovníky, dál vlastní módní značku se jménem Trump.

Trumpa prý při rozhodování o nedávném raketovém útoku proti Sýrii ovlivňovala jeho dcera Ivanka. Serveru britského listu The Daily Telegraph to řekl její bratr Eric. „Ivanka je matkou tří dětí a má vliv. Jsem si jist, že řekla: 'Hele, to je hrozná věc',“ sdělil Eric webu britského deníku. „Můj otec bude v takových chvílích jednat,“ dodal s tím, že když „nějaký lídr zplynuje svoje lidi, ženy a děti“, musejí se Spojené státy v určité chvíli zachovat jako světová jednička a velmoc.

Ivanka Trumpová působí jako asistentka prezidenta – je zaměstnankyní Bílého domu, ale bez nároku na odměny. Účastní se mimo jiné akcí jako jsou návštěvy cizích státníků. Po raketovém útoku napsala na Twitteru, že je hrdá na svého otce, že se odmítl smířit s tak příšerným zločinem proti lidskosti.

Ivanka Trumpová
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters