Bitva o vliv: Přes 90 mrtvých si vyžádaly střety IS s Talibanem v Afghánistánu

Téměř stovku mrtvých si vyžádal střet mezi bojovníky islamistického hnutí Taliban a členy radikálního Islámského státu (IS) v severním Afghánistánu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na tamní úřady. Jak Taliban, tak IS bojují proti prozápadní afghánské vládě. Zároveň ale soupeří o vliv mezi sebou.

Bitva se rozpoutala v provincii Džauzdžán v úterý a zahynulo během ní 76 příslušníků hnutí Taliban a 15 členů Islámského státu, uvedl mluvčí provinčního guvernéra Muhammad Rézá Ghafúrí.

Podle afghánských úřadů bojovníci IS zaútočili na členy Talibanu a podařilo se jim zmocnit se dvou okresů, které do té doby Taliban ovládal. Členy afghánské pobočky IS jsou převážně někdejší bojovníci Talibanu, kteří byli nespokojeni s vedením hnutí a opustili ho, píše AP.

Taliban má konkurenci už pár let

IS oznámil založení své odnože Chórásán v lednu 2015, kdy tak vůbec poprvé začal působit i mimo arabský svět. BBC připomíná, že jde o první militantní skupinu, jež se postavila radikálnímu Talibanu. Odborníci ale tvrdí, že se IS dosud nepodařilo zapustit v zemi kořeny a získat si širší podporu ze strany obyčejných Afghánců.

Američané označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu region Nangarhár společně se sousední provincií Kunar. Podle jejich informací působí v zemi 700 bojovníků. Afghánské úřady ale hovoří až o 1500 členech IS.

USA nedávno svrhly na systém tunelů IS v Nangarháru takzvanou matku všech bomb, šlo o první bojové nasazení pumy GBU-43. Dle Washingtonu zemřelo přes 90 islamistů a úder splnil svůj účel.

Přes devět metrů dlouhá bomba je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států.