OBSE po smrtící explozi pozastavila hlídky v oblasti Luhansku

Pozorovatelská mise OBSE na východě Ukrajiny kvůli nedělnímu incidentu s úmrtím svého pracovníka pozastavila hlídky na povstaleckém území v Luhanské oblasti. Informovala o tom agentura tamních separatistů LuhanskInformCentr (LIC). Šéf pozorovatelů Ertugrul Apakan nicméně podle ukrajinských médií ujistil, že mise bude dál plnit svůj mandát.

Obrněný vůz pozorovatelské mise OBSE v neděli najel na území ovládaném proruskými vzbouřenci na protitankovou minu. Exploze zabila amerického člena mise a dva další, Čecha a Němce, zranila. Tělo podle agentury TASS povstalci ještě v neděli večer předali ukrajinské straně. Život zraněných není ohrožen.

„Dnes hlídky nikam nevyjíždějí. Jestli budou pracovat zítra, se zatím neví,“ citovala LIC vyjádření nejmenovaného zdroje z OBSE. Apakan ale zdůraznil, že mise přes tento nešťastný incident bude v práci pokračovat. „Bez ohledu na tuto tragédii jsme odhodláni dál plnit svůj mandát a přispívat k zajištění míru pro lid Ukrajiny,“ citoval list Ukrajinska pravda z textu.

Šéf mise rovněž sdělil, že v pondělí místo události navštíví, „aby vyjádřil podporu pozorovatelům a aby lépe pochopil situaci“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oleksandr Turčynov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady, odpovědnost Kyjeva za nedělní incident odmítl. Podle něj vinu nese Rusko. „Výbuch vozu pozorovatelské mise byl plánovaným teroristickým útokem a odpovědnost za něj nese ruské vedení, které plně kontroluje okupované území Donbasu. Žádné z akcí hybridních jednotek se nekonají bez souhlasu ruského generálního štábu,“ řekl Turčynov.

Podle Turčynova se automobil neodchýlil od stanovené trasy. Povstalci i ruské vojenské jednotky tak věděli, kudy se bude pohybovat. Zástupce šéfa mezinárodní mise na Donbasu Alexander Hug podle agentury RIA Novosti už oznámil, že OBSE povede vlastní vyšetřování incidentu.

O nutnosti pokračovat v misi OBSE na východě Ukrajiny hovořil i aktuální předseda organizace, rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Byl to tragický den pro nás všechny, je však třeba poznamenat, že jsme vždy o riziku věděli a bylo jasné, že tato mise není jen vážná, ale i nebezpečná. Teď děláme vše pro pečlivé vyšetření (výbuchu),“ řekl šéf rakouské diplomacie rozhlasové stanici Ö1.

Členy pozorovatelské mise jsou neozbrojení civilisté z členských států OBSE. Úřadovny mise jsou v Luhansku a Doněcku ovládaných proruskými povstalci, hlavní sídlo má Speciální monitorovací mise v Kyjevě. Tým kontrolorů, vytvořený v roce 2014, má 600 až 800 příslušníků z více než 40 členských zemí OBSE včetně České republiky. České ministerstvo zahraničních věcí po tragické explozi vyzvalo strany konfliktu, aby zajistily bezpečnost členů mise.