Dobrovolníci vaří uprchlíkům v Calais večeře, místní se bojí obnovení zrušeného tábora

Události: V Calais uprchlíci zůstávají (zdroj: ČT24)

V ulicích francouzského Calais zůstávají i po zrušení místního uprchlického tábora zvaného džungle stovky imigrantů. Část z nich jsou děti, které se do země dostaly bez doprovodu dospělých. Místní radnice se v obavě z opětovného vytvoření tábora rozhodla zakázat hromadné akce, což ale podle humanitárních organizací znemožňuje rozdávat uprchlíkům jídlo. Jejich pracovníci navzdory zákazu na místě zůstávají a denně připravují stovky večeří.

„Máme tu velmi mnoho nezletilých bez rodiny. Děti od 12 do 18 let, které jsou úplně samy v ulicích,“ říká Klaartje Smuldersová z organizace Utopia 56.

Všichni zdejší imigranti sní o cestě do Británie. Dál se pokoušejí dostat do projíždějících kamionů. Než se jim to podaří, jsou běženci zcela závislí na péči aktivistů. Starostka se přes drsné opatření dušuje, že nechce, aby migranti umírali hlady. „Cílem nařízení bylo přinutit vládu, aby konala a splnila závazky ohledně zřízení azylových center pro nezletilé,“ vysvětluje svůj postoj Natacha Bouchardová.

Radnice v Calais se bojí, že se bude opakovat situace z loňska, kdy jen 400 metrů od přístavu vznikl tábor zvaný džungle. Původně tu přežívalo jen několik stovek migrantů. Když úřady místo vyklízely, odhadoval se jejich počet na více než deset tisíc.

Rozbahněné útočiště srovnaly bagry se zemí před půl rokem. Tisíce imigrantů rozvezli do azylových útočišť po celé zemi, stovky lidí se rozprchly po okolí. A stovky nových migrantů sem od té doby přišly.

Většina místních se netají obavami z obnovy tábora. Pekař Frédéric bojoval za odstranění džungle. Jako mluvčí podnikatelů upozorňoval, že slum ničí jejich živnosti. Ještě teď zejí výlohy v pětině obchodů prázdnotou. „Obchod se znovu nerozjel, je těžké nalákat lidi zpět. Vrátit Calais dobrou pověst potrvá velmi dlouho,“ obává se.

Imigrace jako horké téma předvolební kampaně

Na citlivou strunu ztráty zaměstnání a terorismu hrají hlavně pravicoví prezidentští kandidáti. Zvlášť Marine Le Penová protiimigračním kořením v závěru kampaně nešetřila. Původně chtěla přijímat jen deset tisíc přistěhovalců ročně, teď dokonce slibuje, že dočasně do Francie nepustí vůbec nikoho. „Mnoho Francouzů masová imigrace utiskuje. Masová imigrace není pro Francii příležitostí, ale neštěstím,“ tvrdí Le Penová.

Přistěhovalecké kvóty chce zavést také Francois Fillon. Další favorit Emmanuel Macron upřednostňuje začlenění migrantů do společnosti. Jejich přísun mají omezit dohody se zeměmi původu běženců. Jen levice hodlá uprchlíkům plně pomáhat.

Pro omezení přistěhovalectví se podle průzkumů vyslovuje stále více Francouzů. Nevoli vůči imigraci oživila série atentátů, při nich islamističtí teroristé převážně arabského původu povraždili od roku 2015 na různých místech země více než 230 lidí. K poslednímu útoku došlo jen tři dny před volbami v srdci Paříže na třídě Champs- Élysées. V zemi platí nejméně do poloviny července výjimečný stav.

Uložit