Policie v USA hledá podezřelého, který měl vraždu streamovat na internet

Americká policie pátrá po muži, kterého podezírá z vraždy a jejího živého přenosu přes video na účtu na internetové sociální síti. Oběť si zřejmě vybral náhodně. Sedmatřicetiletý Steve Stephens o sobě navíc v jiné nahrávce tvrdil, že během velikonočního víkendu zabil nejméně dalších deset lidí.

Pátrání po Stephensovi, který zatím uniká v bílém autě s dočasnou poznávací značkou, probíhá v Clevelandu, druhém největším městě ve státě Ohio. Policie ho popisuje jako plešatého černocha s bradkou. Oběť, kterou zastřelil a souběžně natáčel na video, byla identifikována jako čtyřiasedmdesátiletý Robert Goodwin.

Na děsivém videozáznamu zachytil Stephens svou jízdu bílým autem. Když začne zpomalovat, mluví o tom, že našel někoho, koho jde zabít. Pak zastavuje, vystupuje z bílého vozu, přistoupí ke starému muži na chodníku a začne s ním mluvit. Pak jej pistolí zasáhne do hlavy. Videozáznam poté ukazuje muže na zemi a krev kolem něj. Stephens rychle nasedá a odjíždí.

Šéf clevelandské policie Calvin Williams vyzval Stephense, aby se dobrovolně vzdal policii. „Uděláme všechno proto, aby naši federální, státní a místní partneři a všichni tam venku Steva našli. Chceme to ukončit, jak jen to nejklidněji půjde. Chceme, aby se sám vzdal. Pokud se tak nestane, máme nasazeny všechny prostředky, abychom ho našli,“ prohlásil policejní šéf.

Za nesmyslnou vraždou je zřejmě rozchod

Williams prohlásil, že policie neví, proč Stephens zabíjel. „Nedává to smysl,“ uvedl k tomu, že o život přišel starý muž, o kterém jeho rodina a komunita mluví jako o dobrém člověku. Podle Williamse potřebuje Stephens pomoc, i proto by se měl sám přihlásit. Stephensovo tvrzení, že zabil i další lidi, zatím úřady nepotvrdily.

Na svém účtu na sociální síti Stephens uvedl, že příčinou jeho jednání je žena jménem Joy Lane, která je zřejmě jeho bývalou přítelkyní. „Tři roky jsem strávil s tou mrchou. Přál bych si, abych ji nikdy nepotkal,“ napsal. Na videu čtyřiasedmdesátiletého muže žádá, předtím než ho zastřelí, aby vyslovil jméno Joy Lane. „Ona je důvod toho, co se vám teď stane,“ říká těsně předtím, než zasáhne bránícího se muže výstřelem do hlavy.