Malajsie vymění tělo Kim Čong-nama za 9 svých občanů zadržených v KLDR

Malajsie souhlasila s předáním těla zavražděného Kim Čong-nama do KLDR. Tělo bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una vydá do severní Koreje na žádost rodiny, oznámil malajsijský premiér Najib Razak. Výměnou se do Malajsie má vrátit devět Malajsijců zadržovaných v Pchjongjangu.

K vraždě Kim Čong-nama došlo 13. února s použitím bojového nervového plynu VX na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Z činu jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Čin značně vyostřil vztahy mezi KLDR a Malajsií, obě země si navzájem vyhostily velvyslance a KLDR zabránila v odletu devíti Malajsijcům. Malajsie vzápětí reagovala stejným způsobem a zakázala odjezd ze země Severokorejcům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po „velmi citlivých“ vyjednáváních malajsijský premiér uvedl, že KLDR dovolila Malajsijcům odjet a Malajsie souhlasila s vydáním ostatků do KLDR. Neuvedl, zda už tělo Kim Čong-nama opustilo Malajsii.

Původně Razakova administrativa uváděla, že tělo vydá pouze příbuzným Kim Čong-nama. Jeho manželka a děti žili společně s Kimem v dobrovolném exilu v čínském Macau, od vraždy se ale skrývají. Existují totiž obavy, že jednadvacetiletý syn zavražděného Kim Han-sol by se také mohl stát terčem atentátu.