Živel Debbie mohl poškodit Velký bariérový útes, stovky škol uzavřeny

Více než tisíc škol bylo kvůli hrozbě bleskových záplav uzavřeno v australském státě Queensland poté, co se oblastí prohnal cyklon Debbie. Úřady začaly evakuovat turisty z tropických ostrovů na severovýchodě země kvůli nedostatku pitné vody.

Živel zasáhl hlavně hotelové komplexy u Velkého bariérového útesu, turisty přivážely z ostrovů zpět na pevninu trajekty. Silné proudy mohly podle oceánologů útes, který už tak trpí bělením korálů, poškodit.

Rozsah zkázy budou nyní zkoumat. Ačkoli jsou cyklony v této oblasti běžné, jedním z následků klimatických změn je pravděpodobně i zvýšení frekvence silných cyklonů.

„To skutečně testuje odolnost ekosystému Velkého bariérového útesu,“ podotkl expert David Wachenfeld. „Je pravděpodobné, že (cyklon Debbie) způsobil mnoho škod,“ myslí si mořský ekolog Joshua Madin.

Desetitisíce lidí ve státě Queensland jsou stále bez elektřiny. Očekávají se silné deště, což může zapříčinit další evakuace. V Brisbane napršelo během dvou hodin 200 milimetrů srážek, píše BBC.

Lidé by měli zůstat doma, z bezpečnostních důvodů bylo kvůli bouři uzavřeno do pondělí více než tisíc škol. „Nemůžeme dopustit, aby nezkušené malé děti šly ze školy v době, kdy by tu mohly být bleskové záplavy,“ podotkl policejní komisař Ian Stewart. Uzavřeno bylo i více než 1200 dětských center.

Debbie se přihnal na queenslandské pobřeží v úterý jako cyklon čtvrtého stupně, což je druhý nejvyšší. Doprovázel jej vichr přesahující rychlost 260 kilometrů v hodině a evakuováno před ním bylo 25 tisíc osob.

Na pevnině ve státě Queensland v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonní spojení, lijáky zaplavily ulice a vichr rozbíjel okna, vyvracel stromy a poškodil střechy domů.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.