Po cyklonu Debbie Austrálie varuje před silnými záplavami

Severovýchod Austrálie devastuje zkáza jménem Debbie (zdroj: ČT24)

Na úseku 1300 kilometrů podél severovýchodního pobřeží Austrálie hrozí záplavy. Úřady vydaly varování poté, co se oblastí prohnal cyklon Debbie. Přinesl s sebou přívalové deště a silný vichr o rychlosti až 260 kilometrů v hodině.

Premiér Malcolm Turnbull aktivoval zvláštní nařízení pro případ katastrof. Už v úterý hlásily výpadek proudu desetitisíce domácnosti, velké problémy hlásily také telefonní služby.

V některých místech napršelo během jednoho dne 25 centimetrů srážek. V krizových oblastech jsou lidi vyzváni, aby se zdržovali pokud možno mimo silnice kvůli rozvodněným řekám.

„Už jsme řešili dva případy, kdy lidé s autem uvízli v povodňovém proudu,“ uvedla dispečerka záchranných sborů Katarina Carrolová. Podle ní jsou aktuálně povodně největší hrozbou.

Cyklón Debbie dorazil do oblasti Queenslandu jako bouře čtvrtého stupně, nyní putuje nad vnitrozemím už v menší síle. Zdejší oblast přesto nepamatuje podobně silnou bouři od roku 2011.

Premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková potvrdila zatím tři zraněné, číslo ale nemusí být konečné. „Mnoho lidí dnes zažívá krušné ráno, kdy se probouzejí a vidí, jak bouře zdevastovala jejich okolí,“ dodala.

Úřady zatím neví, kdy budou dodávky elektřiny zcela obnoveny. Zhruba 25 tisíc lidí dostalo v těch dnech výzvu k evakuaci ze svých domovů. Mezi nejhůře zasažená města patří města Bowen, Airlie Beach, Proserpine a Collinsville. Na řadě míst se objevili vojáci, kteří mají začít s obnovou infrastruktury. Záchranáře dopravují do odlehlých míst letecky.

Očekává se, že cyklon způsobí i vážné škody farmářům. V oblasti se pěstuje zejména ovoce a zelenina, včetně rajčat, paprik či manga. Poté co zeslabí, by však mohl do jiných zemědělských oblastí přinést tolik očekávané srážky a odvrátit následky sucha.

Bouře Debbie je zrádná tím, že dorazila na pevninu ve své nejsilnější fázi. Navíc se pohybuje velmi pomalu, a může tak na jednom místě způsobit větší škody.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.
Jak se měří síla hurikánu? Před 100 lety se narodil spolutvůrce stupnice Herbert Saffir (zdroj: ČT24)

Uložit

Vydáno pod