Německé úřady pod drobnohledem. Berlínského útočníka zřejmě šlo zastavit

Útoku na trzích v Berlíně zřejmě šlo předejít (zdroj: ČT24)

Vyhoštění muže, který útočil na vánočních trzích v Berlíně, zabránil chaos na německých úřadech a byrokratická šikana ze strany Tuniska. Jeden z předních pracovníků ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska to vypověděl před parlamentní komisí. Ta zkoumá, proč bezpečnostní složky nakonec ztratily Anise Amriho z dohledu.

Komise zemského parlamentu v Düsseldorfu potvrdila, že už loni v březnu tamní kriminalisté poukázali na hrozbu, kterou Amri představuje. Pod palbou je nyní ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger, který tvrdí, že varování bylo neoficiální.

Odmítá i kritiku z Berlína, že mohl Amriho posadit za mříže, když kancelář Interpolu v Tunisku loni v říjnu potvrdila jeho identitu. „Nejpozději v tento moment měla být podána u soudu žádost o vzetí do ochranné vazby. Jestli by uspěla, sice nevím, ale toto je potřeba kritizovat,“ konstatoval spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Tajné služby Amriho sledovaly a věděly o jeho kontaktech s teroristy Islámského státu i úmyslu něco spáchat. Pro obvinění z přípravy teroristického útoku to ale nestačilo. „Spolkový soudní dvůr pro tento konkrétní trestný čin stanovuje, že člověk musí být už pevně rozhodnut útok spáchat. Ne ho pouze zvažovat nebo o něm přemýšlet,“ podotkl profesor trestního práva Bernhard Kretschmer.

V době, kdy Amri natáčel vzkaz věrnosti Islámskému státu, už bezpečnostním složkám mizel z radaru jako nebezpečný radikál. Byl pro ně spíš násilník a dealer drog. Když se znovu objevil, bylo jasné, že riziko podcenily. Teroristický útok si v prosinci v Berlíně vyžádal 12 obětí, včetně jedné Češky. Další desítky lidí utrpěly zranění.

Kromě Düsseldorfu se otázkou proč zabývají i v metropoli. Podle jednoho z prvních doporučení se centrální úřad, který hrozby vyhodnocuje, nemá soustředit jen na to, jak reálné je riziko útoku, ale i na konkrétní osobní vlastnosti radikálů.

Případ je zajímavý i politicky, protože Severní Porýní-Vestfálsko, které je nejlidnatější spolkovou zemí, v květnu čekají zemské volby. V zemi vládne sociální demokracie v koalici se Zelenými. Pokud by se ukázalo, že tamní úřady v případu Amriho neučinily vše, co bylo v jejich silách, mohlo by to podle pozorovatelů mít dopady na výsledky hlasování.