Tillerson: Cílem je nezvratná porážka IS. O boji s teroristy jednalo v USA na 70 šéfů diplomacií

Události: Dění posledních dní dominuje hrozba terorismu (zdroj: ČT24)

Cílem Spojených států a koalice bojující proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) není její oslabení, ale nezvratná porážka, kvůli níž je třeba zesílit aktivitu. Prohlásil to americký ministr zahraničí Rex Tillerson na úvod setkání šéfů diplomacií, kteří řeší další postup v tažení proti džihádistům. Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka neskončí boj proti IS jeho vojenskou porážkou.

„Zavázali jsme se zničit celosvětovou sílu zla,“ řekl americký ministr zahraničí, pro něhož je jednání se 68 ministry zahraničí první takto velkou akcí, kterou pořádá od lednového nástupu do funkce. Vedle amerického ministra obrany Jamese Mattise a iráckého premiéra Hajdara Abádího se setkání zúčastnili šéfové diplomacií partnerských zemí od Evropy po Blízký východ.

Šéf americké diplomacie slíbil, že Spojené státy pomůžou se zřízením dočasných bezpečných zón pro uprchlíky, aby se běženci mohli začít vracet domů. Není ale jasné kde a kdy, doplnil zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček. 

Tillerson na úvod schůzky vypočítal úspěchy, které zaznamenaly místní síly za přispění koalice vedené Američany v oblasti iráckého města Mosul a syrského Rakká, kde IS ztratil značnou část svého území.

„Pro teroristy je nyní těžší dostat se tam (na území ovládané IS), a co je důležitější, dostat se ven, aby nás mohli ohrožovat v našich domovech,“ zdůraznil ministr stále větší izolovanost islamistických bojovníků, k níž podle něho zásadně přispěla spolupráce v rámci protiislamistické koalice.

Zpravodaj ČT Řezníček: Tillerson kladl důraz na boj s propagandou IS (zdroj: ČT24)

Pentagon odhaduje, že proti stavu z roku 2014 ztratila radikální skupina 65 procent svého území. Podle Tillersona nyní v osvobozených regionech nastává neméně důležitá fáze obnovy, na niž naváže normalizace poměrů. Na všechny tyto kroky budou podle něho Američané se spojenci dohlížet, hlavní odpovědnost však bude na místních obyvatelích.

Americký prezident Donald Trump opakovaně vyzývá spojence, aby zvýšili své příspěvky na obranu a sejmuli z USA část břemene vojenských výdajů. Tillerson v tomto duchu uvedl, že by se měl výrazně změnit poměr, v jakém k boji proti IS přispívá USA a zbytek koalice.

Podle šéfa americké diplomacie „mají USA na svých bedrech 75 procent vojenské síly, ale co se týče obnovy, tak je ten poměr opačný, kdy 75 procent pomoci je na členech koalice,“ upřesnil Řezníček.

Tillerson připomněl, že kybernetický a informační boj proti IS je stejně důležitý jako ofenziva v terénu. USA podle něho vyvíjejí další nástroje pro odhalování tajné komunikace, jejímž prostřednictvím získávají džihádisté nové rekruty pro boj v blízkovýchodních zemích i útoky v západních státech.

Podle některých komentátorů amerických médií nezmínil Tillerson žádné významné novinky, kterými by se strategie Trumpovy administrativy v boji proti IS měla lišit od té, kterou uplatňoval jeho předchůdce Barack Obama. Trump přitom jeho přístup před volbami vytrvale kritizoval jako nedostatečný a sliboval, že výrazně přitvrdí.

Česko přispěje na obnovu Iráku

Český ministr Zaorálek na Twitteru poznamenal, že před spojenci bude stát nelehký úkol i poté, co se podaří islamistickou skupinu porazit vojensky. „Hrozba návratu jeho zahraničních bojovníků znamená riziko teroristických útoků. Tomu musíme společně zabránit,“ napsal Zaorálek na svém twitterovém účtu.

Česko podle něj také pošle na poválečnou obnovu Iráku pětadvacet milionů korun. Finance už také schválila vláda. Peníze by měly jít na odstranění zbylých min nebo zničení nevybuchlé munice. Česká republika v zemi pomáhá dlouhodobě - mimo jiné tam působí řada vojenských specialistů. 

Uložit