Rok od dohody s Tureckem: Příchozích migrantů ubylo, desetitisíce jich ale uvízly v Řecku

Migrační dohoda po roce skřípe (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem podepsala Evropská unie s Tureckem takzvanou migrační dohodu. Od té doby sice výrazně klesl počet běženců přicházejících do unijních států, desítky tisíc lidí ale zůstávají v Řecku a Srbsku. Přerozdělování uprchlíků totiž postupuje pomalu. Další fungování dohody navíc ohrožuje současná roztržka s Tureckem, které už část ujednání pozastavilo.

Turecko se v dohodě zavázalo zastavit příliv migrantů přes moře do Řecka, tedy převzít zpět všechny běžence, kteří nově dorazí na řecké ostrovy v Egejském moři. Cílem bylo odradit je od nebezpečné a mnohdy smrtelné cesty na přetížených pašeráckých člunech.

Tato část ujednání měla nejvýraznější dopad – za rok poklesly podle Evropské komise počty příjezdů o 97 procent. V říjnu 2015 například za jediný den do Řecka dorazilo i deset tisíc osob, nyní je průměrné číslo 47 lidí, plyne ze statistik komise.

Podle dalších údajů připlouvalo přes Egejské moře na člunech před uzavřením dohody kolem padesáti tisíc lidí měsíčně. V období od loňského prosince do letošního února šlo o přibližně 3500 lidí. 

Další část dohody stanovila, že běženci, kteří se dostanou na řecké ostrovy, mají být vraceni do Turecka, pokud nepožádají o azyl nebo je jejich žádost zamítnuta. Výměnou za každého vráceného migranta z Řecka se EU zavázala přijmout uprchlíky z Turecka.

Za rok fungování dohody přijala EU z Turecka podle Evropské komise 3919 žadatelů o azyl. Naprostá většina z nich – 1406 – odešla do Německa. Do Turecka bylo z Řecka vráceno 916 lidí.

Desetitisíce lidí zůstávají v Řecku

Humanitární organizace, mezi nimi například Lékaři bez hranic, varují, že následkem dohody uvízly především v Řecku desetitisíce migrantů. Ti se tam dostali před uzavřením dohody a stále čekají na výsledek azylového řízení.

V Řecku jich uvízlo kolem 62 tisíc, z toho 14 tisíc na ostrovech ve východní části Egejského moře. Dalších zhruba sedm tisíc zůstává v Srbsku.

Z Řecka totiž EU dosud přerozdělila mezi své členské země jen necelých deset tisíc migrantů . Přitom podle původního cíle stanoveného v roce 2015 mělo být do dvou let přesídleno 63 tisíc lidí. Dohromady s migranty z Itálie bylo podle Evropské komise přerozděleno necelých dvanáct tisíc migrantů, podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) necelých patnáct. Do dvou let by to mělo být celkem 160 tisíc osob.

Počty přesídlených migrantů k začátku února 2017:

obrázek
Zdroj: ČT24

Turecko opakovaně hrozí vypovězením

Výměnou za pomoc s migrací slíbila EU Turecku tři miliardy eur (81 miliard korun) poskytovaných přímo na zlepšení situace tří milionů syrských uprchlíků v zemi, ale také obnovení do té doby roky zamrzlých přístupových rozhovorů.

Před Ankarou se také teoreticky otevřela možnost bezvízového styku, se kterou mají ale některé členské země Unie problém. Turci však zatím nedokázali ani splnit podmínky, které si Unie pro zrušení víz klade. Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik už ve středu uvedl, že je naprosto jasné, že unijní státy nehodlají vízový režim s Tureckem liberalizovat.

Turecko si také stěžuje, že EU neposkytuje slíbenou finanční pomoc dostatečně rychle. Vadí mu i to, že většina z šesti miliard eur plyne přes nevládní organizace, a ne přímo turecké vládě. Ankara také opakovaně hrozí vypovězením celé smlouvy.

Horizont ČT24: Rok od migrační dohody (zdroj: ČT24)