Moskva popírá existenci plánů pro připojení Donbasu

Rusko nemá žádné písemné scénáře ohledně začlenění východní Ukrajiny do své federace a hypotetické úvahy na toto téma nejsou možné. Podle agentury TASS to prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Kreml nicméně podle něj počítá s tím, že Kyjev dříve nebo později přijme připojení Krymu k Rusku.

„Žádné takové písemné scénáře nejsou,“ zdůraznil mluvčí prezidenta Vladimira Putina. „Právě proto se znepokojením sledujeme, jak země (Ukrajina) od sebe vědomě odtrhává obrovskou oblast (Donbas),“ dodal s narážkou na dopravní blokádu, kterou Kyjev v posledních dnech zavedl vůči částem Doněcké a Luhanské oblasti ovládaným proruskými separatisty.

Cvičení ruské armády na Krymu
Zdroj: TASS/ČTK

„Případné úvahy v tomto kontextu nepovažuji za možné,“ poznamenal rovněž Peskov v odpovědi na dotaz, zda je takovýto vývoj událostí - začlenění Donbasu do Ruska - v budoucnu možný.

Moskva nicméně doufá, že Kyjev se nakonec smíří se ztrátou Krymského poloostrova „Doufáme, že v Kyjevě dříve nebo později budou respektovat projev vůle několika milionů obyvatel Krymu a výsledek tohoto projevu vůle přijmou,“ uvedl Putinův mluvčí s narážkou na referendum z roku 2014, v němž se ruská většina obyvatel Krymu vyslovila pro připojení k Rusku. 

Referendum bylo spěšně uspořádáno před třemi lety v březnu poté, co Rusko Krym okupovalo. Okupaci předcházela utajovaná operace, při níž speciální jednotky ruských ozbrojených sil obsadily klíčová místa na poloostrově.

Mogheriniová: Důsledky anexe ohrožují mezinárodní právní řád

Militarizace Krymu ovlivňuje bezpečnostní situaci kolem Černého moře, uvedla šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Ruskou anexi ukrajinského poloostrova unie podle ní nadále neuznává a pokládá za porušení mezinárodního práva.

„Zůstává (anexe) přímou výzvou mezinárodní bezpečnosti s vážnými důsledky pro mezinárodní právní řád, který chrání jednotu a suverenitu všech států,“ upozornila Mogheriniová.