Německo vytváří neustálý tlak na turecké občany, tvrdí šéf turecké diplomacie

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu se ostře obořil na Německo a na Evropu. Na tureckém konzulátu v Hamburku podle agentury Reuters obvinil Berlín ze systematického nátlaku na Turky žijící v Německu a Evropu z podpory terorismu vůči Turecku.

Cavusoglu chtěl původně promluvit na shromáždění se svými krajany v jiném objektu v Hamburku, ale radnice příslušné městské části akci zrušila kvůli údajně nedostatečné protipožární ochraně. Šlo již o několikátý podobný krok německých měst vůči tureckým ministrům za posledních pár dní.

Nedávejte nám lekce z demokracie, doporučil ministr Berlínu

Cavusoglu ještě před vystoupením na generálním konzulátu v Hamburku rušení mítinků tureckých politiků ostře kritizoval. „Je to totálně represivní systém,“ řekl deníku Hürriyet na německou adresu. „Všechny praktiky připomínají ty z doby nacismu. Vytvářejí tlak, aby (z referenda) vzešlo ne pro (tureckou vládní stranu) AKP,“ dodal s odkazem na dubnové všelidové hlasování o změnách turecké ústavy, jež mají posílit moc autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Na večerním setkání ve druhém největším německém městě, kterého se zúčastnilo 200 až 300 lidí, pak Berlínu vzkázal: „Nedávejte nám lekce z demokracie a lidských práv“.

Při této příležitosti také vyčetl Evropě, že má obrovské problémy s „rasismem, xenofobií a islamofobií“ a zároveň ji obvinil z „podpory všech druhů terorismu vůči Turecku“.

Přes silná kritická slova na adresu Evropy a Německa však podle agentury DPA rovněž ujišťoval, že Ankara má zájem o dobré vztahy s Berlínem. Šéf turecké diplomacie se má ve středu v Berlíně setkat se svým německým kolegou Sigmarem Gabrielem.

Zástupci Ankary se svými vystoupeními v Německu snaží zmobilizovat tamní turecké občany pro podporu změn tureckého základního zákona. Německá vláda oficiálně zákazy podobných vystoupení odmítá, německá města je ale přesto opakovaně ruší.

Erdogan, z něhož změny turecké ústavy podle kritiků učiní prakticky neomezeného vládce, v neděli rušení mítinků kritizoval a postup německých úřadů rovněž přirovnal k praktikám nacistů v minulosti. Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí jeho prohlášení odmítla jako něco, co se ani nedá komentovat. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble považuje Erdoganovy výroky za něco, co by mělo být co nejdříve sprovozeno ze světa.