Soužití lidí v Německu narušuje ruská propaganda i turecký nátlak, míní Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ujišťuje, že spolková republika nemá zájem eskalovat spor s Tureckem, srovnání současné vlády s nacisty ovšem přijmout nemůže. Rétorika tureckých činitelů je podle něj nezodpovědná a ohrožuje poklidné soužití lidí v Německu.

Vztahy Berlína a Ankary se v posledních týdnech vyhrotily kvůli zatčení dopisovatele německého deníku Die Welt v Turecku i zrušení několika německých vystoupení tureckých členů vlády, kteří chtějí mobilizovat voliče před dubnovým referendem o ústavních změnách.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, z kterého změny turecké ústavy podle kritiků učiní prakticky neomezeného vládce, rušení mítinků kritizoval a postup německých úřadů přirovnal k praktikám nacistů v minulosti. Německá kancléřka Angela Merkelová jeho prohlášení odmítla jako něco, co se ani nedá komentovat.

„Bylo by rozumné, kdyby prezident Erdogan rychle našel cestu, jak to sprovodit ze světa,“ míní Schäuble. Srovnání s nacismem je podle německého ministra financí o to otřesnější, že ho učinila hlava státu.

„Nemůžeme akceptovat, aby někdo takovým způsobem mluvil o Německu. A ještě mnohem horší je, že na sebe turečtí politici počínaje prezidentem berou zodpovědnost za to, že ztěžují a ohrožují soužití lidí v Německu,“ uvedl Schäuble. Narážel tak na několik milionů lidí s tureckými kořeny, kteří žijí ve spolkové republice a na které turecký vnitropolitický boj značně doléhá.

Vylhané zprávy Russia Today nelze tolerovat

Poklidné soužití lidí s odlišným původem podle ministra narušuje i ruská propaganda. Televize Russia Today prý od rána do večera vysílá vylhané zprávy, což nelze tolerovat.

V Německu žije řada Rusů, kteří jsou podle Schäubleho „neustále poštváváni neuvěřitelně vylhanými falešnými zprávami v takové míře, že je to nepřijatelné“. „Proto by se mělo s touto propagandistickou válkou, která používá falešné zprávy, skončit,“ je přesvědčen jeden z nejzkušenějších německých politiků.

Německo se terčem vymyšlených zpráv stává opakovaně. V nedávné době to byla například smyšlená zpráva o znásilnění litevské dívky německými vojáky. Řada německých politiků očekává, že by ruská propaganda mohla zasáhnout i do volební kampaně před zářijovým hlasováním o složení parlamentu.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: Reuters

Krátit peníze z EU kvůli neochotě přijímat uprchlíky? To k ničemu nepovede…

Wolfgang Schäuble se v rozhovoru se zahraničními novináři vyjádřil i k situaci kolem uprchlické krize. Na rozdíl od jiných německých a evropských politiků si nemyslí, že by bylo rozumné řešení krátit dotace z Bruselu zemím, které odmítají přijímat uprchlíky.

„Jsem přesvědčen o tom, že se v Evropě musíme snažit přemýšlet o rozdílných situacích v jednotlivých evropských zemích. Proto jsem pochopil, že připravenost a schopnost přijímat lidi z jiných kontinentů je na základě odlišných zkušeností rozdílná,“ míní.

Záležitost se podle něj nedá řešit tím, že se řekne 'Když vy něco nesplníte, tak vám něco sebereme'. To k ničemu nepovede, tvrdí. Je podle něj třeba hledat jiné řešení. Jak by konkrétně mohlo vypadat, nenaznačil. Poznamenal ale, že není možné veškerou zátěž nechávat na zemích jako je Řecko nebo Itálie, které nesou zodpovědnost za ochranu schengenských hranic.

Jednou ze zemí, která povinné přerozdělování uprchlíků odmítá, je i Česká republika. Česko by do konce letošního roku zčásti dobrovolně a zčásti kvůli povinným kvótám mělo přijmout několik tisíc uprchlíků. Ve skutečnosti jich zatím koaliční vláda Bohuslava Sobotky přijala jen velmi málo a podle všeho nesplní ani svůj dobrovolný závazek.