Merkelová se postavila za novináře vězněného v Turecku. Žádá jeho propuštění

Horizont ČT24: Vyostřené německo-turecké vztahy (zdroj: ČT24)

Angela Merkelová požaduje, aby Turecko propustilo německo-tureckého novináře Denize Yücela z tamní vazby. Jde o zatím nejsilnější vyjádření spolkové kancléřky ke kauze, která dále zatěžuje již tak napjaté vztahy obou zemí. Yüzel prostřednictvím advokáta poslal svým příznivcům dopis, ve kterém poděkoval za podporu.

Merkelová se v projevu na Popeleční středu jasně postavila za svobodu tisku, která je podle ní nezpochybnitelnou součástí demokracie. „Novináři musí mít možnost dělat svou práci, a proto tento večer myslíme také na Denize Yücela, který sedí ve vyšetřovací vazbě v Turecku, a jehož propuštění požadujeme, protože jsme přesvědčeni, že nedělal nic jiného než svou nezávislou novinářskou práci,“ prohlásila šéfka německé vlády za potlesku posluchačů.

Yücela, který je dopisovatelem německého listu Die Welt a má turecké i německé občanství, poslal v pondělí turecký soud do vyšetřovací vazby kvůli podezření z podpory terorismu. Němečtí politici i média postup tureckých úřadů považují za zlovůli, která má umlčet novináře, jenž se nebál psát kriticky o režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

obrázek
Zdroj: ČT24

Die Welt ve středu zveřejnil Yücelův dopis, ve kterém se novinář obrátil na své přátele a podporovatele. Ujistil je, že podmínky ve vyšetřovací vazbě jsou nesrovnatelně lepší než ty, které musel vydržet v policejní cele po zatčení.

„Může to znít divně, ale mám pocit, jako bych získal zpátky trochu své svobody,“ napsal v krátkém ručně psaném listu, který poslal přes svého advokáta.

„Denní světlo! Čerstvý vzduch! Pořádné jídlo! Čaj a nescafé! Cigarety! Noviny! Skutečná postel! Toaleta je jen pro mě a můžu ji navštívit, kdykoliv chci. I když mě připravili o svobodu, výslechy a vůbec důvod pro zatčení mě stále přivádí k smíchu,“ ujišťuje Yücel a děkuje přátelům, známým a všem, kteří jej podporují.

Demonstrace na podporu Denize Yücela
Zdroj: Reuters

Třiačtyřicetiletého novináře zatkla turecká policie před více než dvěma týdny a od té doby byl až do pondělí zadržován, aniž se jeho případem zabýval soudce.

V Turecku je od pokusu části armády o puč z loňského léta možné držet podezřelé z terorismu ve vazbě až dva týdny jen na základě rozhodnutí policie. Soudce se do případu zapojil až v pondělí večer, kdy rozhodl o vyšetřovací vazbě. V té může být Yücel podle listu Die Welt až pět let.

Yücel psal kriticky o Erdoganově zeti

Turecké úřady žurnalistu podezřívají z podpory teroristické organizace a ze zneužití dat. V případu jde podle všeho o Yücelovy zprávy o ministru energetiky Beratu Albayrakovi, který je Erdoganovým zetěm. Novinář při nich využil i soukromých e-mailů ministra, které publikovala skupina levicově orientovaných hackerů.

Podobným způsobem turecké úřady podle neziskových organizací i západních politiků postupují proti řadě kritiků, kteří jsou režimu nepohodlní.

Díky široké turecké definici terorismu, jejíž změnu požaduje Evropská unie, mohou turecké úřady zatknout prakticky kohokoli. Výbor na ochranu novinářů (CPJ) uvádí, že nyní je v Turecku ve vazbě v souvislosti se svou prací přes 80 novinářů, což je více než v jakékoli jiné zemi.

Tomu, že by se turecká justice Yücela chystala v blízké době propustit, podle německých médií nic nenasvědčuje. Místopředseda CDU a Merkelové spolustraník Armin Laschet ve středu i proto požadoval, aby Berlín vzkázal Erdoganovi, že v Německu není vítán, dokud Yücel nebude na svobodě.

Turecký prezident chce přitom tento měsíc navštívit německou spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko, aby tam mezi místní tureckou komunitou podpořil změny turecké ústavy, které mu zaručí vyšší pravomoci.