Tak mluví prezident, chválí Trumpa republikáni. Než začne tweetovat, rýpla si média

Zpravodaj ČT Řezníček: Republikáni byli z projevu Trumpa nadšení (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump svým prvním projevem v Kongresu mnohé překvapil. Mimo jiné zdůrazňoval nutnost jednoty a spolupráce. „Tón byl jasně odlišný od jeho dřívějších, konfrontačnějších projevů,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček. Prezident vynechal útoky na média či zpravodajské služby. Republikány jeho proslov nadchl, několikrát si vysloužil bouřlivý potlesk. Také americká média soudí, že šlo o první skutečně prezidentský projev. O projevu budeme hovořit také v Událostech, komentářích po 22. hodině s Ciaranem Seamusem Kellym, místopředsedou Republicans Overseas.

Bílý dům už dříve avizoval, že Trumpův projev se ponese v optimističtějším duchu než ty předchozí. Hned v úvodu Trump odsoudil útoky z nenávisti a zdůraznil, že Američané jsou jako národ jednotní, pokud jde o odsouzení takových strašných skutků.

Místo kritiky médií či tajných služeb přišla slova o spolupráci. „Mluvil o nutnosti spolupráce republikánů a demokratů, pokud jde o největší výzvy, jimž USA čelí,“ podotkl Řezníček.

Byla to překvapivá forma. Donald Trump našel prezidentský tón. Ukázalo se, že když chce, tak dovede mluvit věcně bez emocí a bez výpadů proti jakékoli kritice a se zřetelnou snahou o nadstranický most. Obsahově byl projev také dobrý, byť obecný.
Daniel Anýž
novinář

Trumpa v Kongresu uvítal bouřlivý potlesk, který opakovaně doprovázel i jeho projev. Stalo se tak i v okamžiku, kdy vyzval zákonodárce, aby zrušili Obamovu zdravotní reformu, jež měla zajistit levné pojištění milionům Američanů.

„Z pár bodů, které představil, třeba snížení výdajů na léky nebo aby si člověk mohl vybrat zdravotní pojištění i v jiném státě (USA), případně neměl povinnost mít pojištění, se zdá, že se názor Trumpa začíná přibližovat názoru mnohých republikánů v Kongresu, což by pro budoucnost této reformy byla dobrá zpráva z pohledu republikánů,“ poznamenal Řezníček.

První skutečně prezidentský projev

„Z Donalda Trumpa se dnes stal skutečně prezident. Myslím, že uvidíme, že se to odrazí na jeho popularitě,“ řekl lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Podle průzkumu televize CNN sedm z deseti Američanů po Trumpově projevu vidí směřování země optimističtěji.

„Donald Trump, kterého jsem dnes poslouchal, byl mnohem soustředěnější, disciplinovanější a mírnější. Bylo to klidnější – v dobrém smyslu. Tahle řeč byla mnohem lepší než inaugurační projev,“ podotkl další republikán Charlie Dent.

Z řad demokratů zní ostrá kritika i částečná chvála

Demokratičtí zákonodárci, kteří s Trumpovou politikou nesouhlasí, se k žádným hlasitým projevům odporu neuchýlili. Někteří z nich měli odznaky žádající zachování Obamacare. Řada demokratů se na Trumpův projev oblékla do bílých šatů, aby tak uctili hnutí za volební právo žen.

„Rozhodně nejste náš šampión, ale šampión Wall Streetu. A co je asi nejhorší, vy a vaši republikánští spojenci v Kongresu chcete připravit o zdravotní reformu miliony Američanů, kteří ji potřebují,“ kritizoval Trumpa bývalý guvernér Kentucky Steven Beshear.

Ten kritizoval hlavu státu za to, že útočí na zpravodajské služby, federální soudy a média. Důsledkem těchto útoků je podle Besheara „eroze americké demokracie“.

I někteří demokraté ale Trumpa veskrze chválili. Třeba podle senátorky Heidi Heitkampové šlo o „velmi dobrý projev“. „Bylo to proneseno způsobem, že tohle já jsem, to je to, čeho chci dosáhnout, a myslím, že cíle jsou to skvělé. Jak toho dosáhneme, je otázka za 10 tisíc dolarů,“ konstatovala ovšem demokratka.

Demokratický senátor Christopher Coons označil projev za „nejsouvislejší“ Trumpovu řeč za poslední měsíce s řadou pozitivních témat. Lídr demokratů v Senátu Charles Schumer ale upozornil, že Trumpovy „projevy a realita jsou od sebe hodně daleko“. „Dokud se nepotkávají, má velký problém,“ poznamenal politik.

Kongres uctil památku padlého vojáka ovacemi vestoje

Projev doprovázely i emotivní chvíle. Trumpa totiž přímo v sále poslouchala vdova po americkém vojákovi Williamu Owensovi, který na konci ledna zahynul při operaci v Jemenu proti místní odnoži teroristické sítě Al-Káida. Trump Owense ocenil jako hrdinu, který „položil život za své přátele, svou zemi a naši svobodu“. „Nikdy na něj nezapomeneme,“ dodal.

Přítomní senátoři i členové Sněmovny reprezentantů spolu s dalšími hosty poté Owensovu památku za přítomnosti jeho plačící ženy Carryn uctili dlouhým potleskem vestoje. Trump k ovacím poznamenal, že zřejmě překonaly rekord.

Nejsilnější moment večera. Potlesk ve stoje vehnal vdově po padlém vojáku slzy do očí (zdroj: ČT24)

Kritici z armádních řad označili operaci v Jemenu za nedostatečně připravenou, prezident ale tvrdí, že byla velmi úspěšná, protože poskytla velké množství zpravodajských informací, které povedou k budoucím vítězstvím.

Reakci hispánských přistěhovalců na projev prezidenta tlumočila poslancům ve španělštině osmadvacetiletá Astrid Silvaová, která se do USA dostala bez práva trvalého pobytu jako čtyřleté dítě přistěhovalců. Trump podle ní „kriminalizuje každého, kdo je odlišný, staví lidi proti sobě a vysílá zbytku světa špatné signály“.

Americká média pochybují o tom, jak Trump splní sliby

Trump se v úterý svým voličům poprvé představil jako skutečná hlava státu, otázkou je, zda mu tato role nevydrží jen do prvního vzkazu na Twitteru, píše agentura AP. Hlava státu očividně chtěla využít svůj parlamentní projev k restartu svého dosud chaotického působení v Bílém domě. Když ale republikáni prezidentovi aplaudovali, potichu se ptali sami sebe, jaký Trump se před nimi objeví zítra, míní analytici AP.

Trump během prvního projevu v Kongresu
Zdroj: Jim Lo Scalzo/Reuters

Podle CNN byl Trumpův projev zajímavý tím, jak připomínal obdobná vystoupení dřívějších amerických prezidentů. „Oponenti a kritici ale zaznamenali, že Trump v zásadě neustoupil od svých nejkontroverznějších plánů,“ upozornila televizní stanice.

Slyšeli jsme stejnou dávku vznešených slibů, které charakterizovaly jeho kampaň. Nevysvětlil ale, jak bude sliby realizovat, nemluvě o finančních nákladech. Občas to skutečně vypadalo, že se stále ještě uchází o úřad, místo aby už svou funkci vykonával.
List The New York Times

Deník The Washington Post si v analýze všímá rozdílu mezi lednovým inauguračním a úterním parlamentním projevem Trumpa. „Zdálo se, že nabízí ruku tomu samému politickému establishmentu, který jen před několika týdny pranýřoval,“ konstatoval list.

Trumpově kongresovému vystoupení se věnuje i ultrapravicový zpravodajský server Breitbart News, jehož bývalým šéfem je hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, údajně jeden z tvůrců prezidentova parlamentního projevu. Řeč hlavy státu symbolizovala „obnovu amerického ducha“, konstatuje server.

Donald Trump upravoval svůj první parlamentní projev do poslední chvíle a nacvičoval klíčové pasáže ještě v autě cestou do Kongresu, uvedl zpravodajský server Politico s odvoláním na zdroje z Bílého domu.

Americký Kongres
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Trump se tentokrát držel textu, některá témata schválně vypustil

Celé úterý Trump údajně piloval řeč se svými poradci, především Stevem Bannonem a Stephenem Millerem. Dvakrát si celý projev zkušebně přeříkal s pomocí čtecího zařízení, aby si ověřil časování a procvičil důraz na důležité formulace. Obsah projevu většina personálu Bílého domu do poslední chvíle neznala, protože prezident měl strach z úniků informací do médií, sdělil server Politico.

Na tvorbě projevu se Trump sám aktivně podílel. Byl si údajně vědom, že je zapotřebí zvolit mnohem méně agresivní tón, protože bude hovořit na historickém Kapitolu, píše Politico. Poradcům slíbil, že se bude držet textu, což dodržel.

Trump prý trval na tom, že projev nesmí být delší než hodinu. Některá témata proto vypustil, například pasáže o výzkumu vesmíru nebo detaily daňové reformy. Jiné naopak zdůraznil –požadoval, aby slova odsuzující antisemitismus byla přesunuta už do úvodu projevu.