Jordánský princ pro ČT: Občas je levnější udržovat války než budovat mír

Jordánský princ pro ČT: Udržujeme se všemi sousedy zvláštní vztahy (zdroj: ČT24)

Jordánská monarchie je posledním stabilním ostrůvkem obklopeným zeměmi, v nichž probíhají dlouholeté války. Podle jordánského prince je to dáno tím, že země udržuje specifické vztahy se všemi sousedy. Hasan bin Talál to řekl v pořadu Interview ČT24. Obnovu Blízkého východu by podle něj měla řešit regionální organizace. „Občas je levnější udržovat války, než se vyrovnat s jejich důsledky a budovat mír,“ prohlásil v rozhovoru, který s ním vedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Jordánské království, které hraničí s Irákem i Sýrii, čelí nebývalému množství uprchlíků. V současné době hostí na 700 tisíc syrských běženců. Přesto dokázalo zůstat stabilním státem.

„Receptem je udržovat si otevřenou mysl 360 stupňů dokola, jde o to udržovat specifické vztahy se všemi sousedy. Od svého založení přijalo Jordánsko lidi z celého regionu – komunisty, pravičáky, socialisty, nacionalisty. Došlo u nás k jakémusi intelektuálnímu kvašení,“ vysvětlil princ.

„Podařilo se nám najít kompromis, možná to je ten důvod, proč jsme spojnicí mezi levantským regionem a zeměmi Rady hospodářské spolupráce Perského zálivu, které byly schopny v 70. letech dobře přebudovat svá hospodářství,“ pokračoval Hasan bin Talál.

obrázek
Zdroj: ČT24

Celý Blízký východ se podle něj nachází uprostřed chaosu a hoří. „Hlavním zdrojem toho všeho je nedostatek naděje,“ míní jordánský princ.

Připomněl, že z 32 zemí, kde probíhá válka, je 31 států převážně muslimských. „Není to o tom, že bychom byli tak nepřívětiví, je to mimo jiné i proto, že ovládáme velkou část světových strategických surovin – ropu, plyn, strategické mořské trasy,“ řekl.

Podle něj je chyba, že se žádná organizace nezabývá regionem jako celkem. „Třeba Liga arabských států má nejspíš nejslabší pozici, jakou kdy měla. Chybí nám ucelený pohled, který se na celý problém bude dívat bez jakýchkoli předsudků,“ podotkl jordánský princ.

„Respektuji záměry mezinárodního společenství všechno znovu vybudovat, ale myslím, že už přišel čas, abychom se bavili o regionální organizaci pro obnovu a rozvoj,“ konstatoval Hasan bin Talál.

Kupříkladu plán na obnovu rozbombardovaného syrského Aleppa podle něj musí probíhat jako součást obnovy celého území kolem města. Připomněl, že v Sýrii vedle sebe žijí různá etnika, takže to bude obtížný úkol – obzvlášť bez instituce, která by měla dostatečný rozpočet a na vše se dívala s perspektivou několika desítek let.

Za takovou instituci by považoval jordánský princ regionální banku nebo regionální instituci na podporu práce. „Zvlášť v této nejisté době, kdy mnoho lidí z našeho regionu odchází za prací do perského zálivu. Je třeba se zabývat aspekty, které trvají deset, dvacet let, což je doba, kdy řada uprchlíků zůstává mimo domov,“ konstatoval Hasan bin Talál.

„Občas je levnější udržovat války než se vyrovnat s jejich důsledky a budovat mír,“ připomněl v této souvislosti princ, který upozorňuje, že sliby dané na konferencích velkých dárcovských zemí, jako byla třeba ta poslední v Londýně, nebyly naplněny v plné výši – s výjimkou Německa a USA.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hasan bin Talál by rád rozšířil spolupráci s ČR. „Země visegrádské čtyřky mají velmi silný názor, že je třeba přistěhovalectví zabránit, ale zároveň chápou, že je třeba udělat všechno pro to, aby lidé z Blízkého východu neprchali. Že je třeba vytvořit takové podmínky, aby až čas nazraje, se mohli zase vrátit domů. A zatím je možné vzdělávat jejich děti a pomoci vytvořit podmínky pro lepší budoucnost. Tohle je to hlavní, kde můžeme se zeměmi V4 spolupracovat,“ podotkl princ.

Vyjádřil se také k novému americkému prezidentu Donaldu Trumpovi. Připomněl, že miliardář už během předvolební kampaně sliboval zásadní změny v zahraniční politice.

„Toho jsme zřejmě během jeho prvních 100 dní vlády svědky. Jordánský král prohlásil, že jeho setkání s prezidentem bylo úspěšné. Myslím, že muselo být poučné slyšet autentický hlas z regionu. Pokud chcete uzavírat mír, musíte se naučit umění uzavírání míru,“ poznamenal Hasan bin Talál.

Strýc jordánského krále a podle oficiálního životopisu i přímý potomek proroka Mohameda v 42. generaci v přímé linii. V letech 1965 až 1999 byl dokonce prvním následníkem trůnu, tedy korunním princem. Je aktivní v mezinárodních hnutích a angažuje se také v mezináboženském dialogu.

Jordánský princ Hasan bin Talál
Zdroj: ČTK