Pracovníci plantáže palmy olejné v Indonésii snědli vzácného orangutana

Indonésii šokoval případ brutálního zabití kriticky ohroženého orangutana bornejského, jehož následně snědli dělníci na plantáži palmy olejné. Podle policie došlo k incidentu poté, co se zvíře zatoulalo na plantáž. Přirozených pralesů na úkor plantáží ubývá – palmový olej se používá mimo jiné v hojně prodávané kosmetice.

Policie objevila kosti a sušené maso v táboře, kde jsou ubytovaní dělníci, kteří na plantáži pracují. Trojici podezřelých hrozí vězení, dalších sedm svědků policie vyslýchá. Ruku v ruce s kácením lesů ubývá orangutanům přirozené prostředí. Ti umírají nebo často zabloudí k lidem, kteří je pak zabijí.

Ohrožená zvířata v Indonésii chrání zákon, aktivisté ale kritizovali společnosti, které palmový olej zpracovávají, že zavedly pravidla, podle nichž musí dělníci dbát na to, aby stromy neničili. Zvířata pak mohou zabíjet i proto, že mají obavy, aby právě neničila úrodu.

Ekologická skupina Centrum pro ochranu orangutanů také zdůraznila, že by tyto firmy v první řadě vůbec neměly získat povolení v oblastech, v nichž orangutani žijí. Počet orangutanů bornejských se během posledních šedesáti let snížil více než o polovinu. Existuje riziko, že by brzy mohli vyhynout, připomíná britský Independent.

Palmový olej je klíčovou složkou mnoha výrobků běžné spotřeby, jako jsou šampony, zubní pasta, zmrzlina či rybí prsty, a poptávka po něm v posledních desetiletích stoupá. Ekologičtí aktivisté dlouhodobě upozorňují, že masivní používání palmového oleje vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobuje rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.

V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem a někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Z analýzy údajů vydávaných indonéským ministerstvem životního prostředí vyplývá, že od roku 1990 bylo zničeno 31 milionů hektarů místních tropických deštných lesů, což zhruba odpovídá rozloze Německa. Indonésie už také překonala někdejší rekord Brazílie a stala se zemí s nejrychlejší mírou odlesňování, sdělili Greenpeace.

  • Do Česka se loni dovezlo 16 tisíc tun palmového oleje. Objevuje se hlavně v margarínech. „Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv,“ vysvětlila ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová. Podle ní všichni velcí výrobci v Česku používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Jde tedy o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.