Bouřlivá diskuse o 133 slovech: Britští poslanci jednají o zákonu spouštějícím brexit

Horizont ČT24: Britští poslanci jednají o zákonu spouštějícím brexit (zdroj: ČT24)

Britští poslanci začali projednávat návrh zákona, který spustí proces odchodu země z Evropské unie. Opozice sice kritizuje krátkou dobu na projednání zákona i jeho podobu, očekává se však, že po bouřlivé debatě zákon nakonec projde. O tom, že vláda potřebuje ke spuštění článku 50 Lisabonské smlouvy souhlas parlamentu, rozhodl nejvyšší soud.

„Zákon by měl dát vládě právo začít vyjednávání o vystoupení z EU. Tak si to Britové odhlasovali v referendu a očekávají, že parlament to i rychle schválí. Věřím, že nikdo nebude hledat cesty, jak proces prodlužovat a frustrovat tak veřejnost,“ prohlásil ministr pro brexit David Davies.

Vládní návrh zákona má pouhých 133 slov, přesto mezi britskými zákonodárci vzbudil vzrušené diskuse. Jen pro úterní jednání se přihlásilo ke slovu 99 poslanců a očekává se, že debata potrvá až do půlnoci.

Návrh zákona umožňujícího spustit brexit
Zdroj: Reuters

Mayová chce mít dohodu už na březnovém summitu EU

Návrh zákona k zahájení brexitu předložila poslancům vláda na základě rozhodnutí nejvyššího soudu, podle něhož podobný závažný krok musí kabinetu schvalovat parlament. Po očekávaném souhlasu sněmovny posoudí text Sněmovna lordů. Posledním krokem má být odsouhlasení zákona královnou Alžbětou II. Vláda slíbila evropským partnerům, že až dvouleté jednání o podmínkách brexitu zahájí do konce března.

Podle deníku The Times vláda požádala zákonodárce, aby schvalovací proces skončil do 7. března, což má podle listu umožnit premiérce Mayové aktivovat článek a spustit rozhovory již na summitu EU 9. března v Bruselu.

Britští poslanci diskutují o zákonu umožňujícím brexit (zdroj: ČT24)

Labouristé žádají dodatky

Jednání o zákonu k aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy vážně rozděluje opoziční Labouristickou stranu. Její lídr Jeremy Corbyn sice svým poslancům nařídil, aby vládní návrh podpořili, někteří ale odmítají uposlechnout.

Jeremy Corbyn
Zdroj: Reuters

Nepodpořit vládu se rozhodl například bývalý konzervativní ministr Ken Clarke. „Lidem se (v kampani) lhalo o tom, jak těžkým procesem brexit bude,“ vysvětlil BBC svůj odpor někdejší kandidát na předsedu labouristů Owen Smith.

Oponenti připravili desítky dodatků, které se projednají především příští týden. Do zákona, který nyní obsahuje pouhých 133 slov, chtějí labouristé prosadit dodatky požadující záruku přístupu na jednotný trh a ochranu pracovníků.

Proti zahájení brexitu jsou kromě některých labouristů i opoziční liberální demokraté a skotští poslanci. „Britská premiérka minulý týden naznačila cestu k nejtvrdšímu z tvrdých brexitů a nemyslím si, že by s tím většina parlamentu ani většina Britů souhlasila. Takže je to šance o věcech diskutovat, stejně jako probrat podmínky vyjednávání,“ naznačila premiérka Skotska Nicola Sturgeonová, že i skotští ministři budou chtít do finální podoby zákona promluvit.

Velká Británie a její odchod z Evropské unie
Zdroj: ČT24

Očekává se, že poslanci text ke spuštění brexitu po bouřlivých diskusích nakonec schválí, nejspíše 8. února. A to přesto, že většina z nich v referendu loni v červnu hlasovala pro setrvání Británie v Unii. Jsou nyní totiž přesvědčeni, že je nutné respektovat vůli voličů, kteří v referendu odsouhlasili ukončení členství země v EU.

Britská vláda také hodlá zveřejnit takzvanou bílou knihu, v níž nastíní své plány týkající se brexitu. Kdy se tak stane, ale neupřesnila. 

Vydáno pod