Německou diplomacii vede Gabriel. Vystřídal Steinmeiera

Odcházející šéf SPD Sigmar Gabriel převzal funkci německého ministra zahraničí. V čele úřadu vystřídal svého stranického kolegu Franka-Waltera Steinmeiera, který má být v půlce února zvolen spolkovým prezidentem. Sedmapadesátiletý Gabriel německou diplomacii povede do zářijových parlamentních voleb.

Gabriel, který je vicekancléřem německé vlády a zároveň byl dosud ministrem hospodářství, dlouhé měsíce platil za nejpravděpodobnějšího kandidáta sociální demokracie na kancléře. Tento týden ale oznámil, že se o funkci ucházet nebude, a zároveň do ní navrhl bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze, který má v březnu stanout také v čele SPD.

Místo kandidatury na kancléře se Gabriel rozhodl změnit ministerstvo. Dopoledne ho spolu se Steinmeierem přijal končící prezident Joachim Gauck a jmenoval ho do funkce. Ve funkci šéfa resortu hospodářství Gabriela nahradila jeho dosavadní náměstkyně a spolková exministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová.  

O tom, jestli bude Gabriel dobrým ministrem zahraničí, se v Německu vedly debaty. Řada komentátorů totiž poznamenávala, že Gabriel často používá slova, která rozhodně diplomatická nejsou. Šéf diplomacie, jenž nebude dělat přešlapy, je přitom podle nich v době, kdy se chystá odchod Británie z EU a v USA vládne Donald Trump, nepostradatelný.

Nejednoduché mezinárodní situace se dnes dotkl i prezident Gauck. „Přebíráte ministerstvo zahraničí v těžkých časech. Jde o hodně: Stojíme před výzvou bránit a pro budoucnost upevnit Evropskou unii a transatlantické partnerství. Přeji vám pro tento úkol štěstí a úspěch,“ poznamenal Gauck.

Gabrielova následovkyně Zypriesová je zároveň první ženou, která ministerstvo hospodářství vede. Jedním z jejích hlavních cílů pro příští měsíce bude zabránit tomu, aby protekcionistické záměry amerického prezidenta Trumpa negativně dopadly na německé hospodářství.

  • - Předsedou SPD byl zvolen v listopadu 2009 a stal se nejmladším šéfem strany od zvolení Willyho Brandta. V čele tehdy opoziční strany nahradil Franze Münteferinga, jenž po volebním debaklu strany už o žádnou funkci neusiloval.
  • - Od prosince 2013 je vicekancléřem Německa a ministrem hospodářství a energetiky ve vládě velké koalice Angely Merkelové. Do zářijových voleb vykonával funkci ministra zahraničí.
  • - Do Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) vstoupil v roce 1977. Od prosince 1999 do října 2005 byl členem celostátního vedení SPD. Od roku 2005 zasedá za sociální demokraty ve Spolkovém sněmu.
  • - Má pověst tvrdého vyjednávače. Ve vládě velké koalice si například i přes odpor CDU/CSU vynutil zachování slibu uzavřít do roku 2021 všechny německé jaderné elektrárny.
  • - Vyjadřoval se proti kritikům povinných uprchlických kvót a hrozil zemím, které odmítají uprchlíky, že by mohly přijít o peníze z Unie. Kritizoval návrhy na zřízení tranzitních zón pro uprchlíky v Německu, které prosazují koaliční strany CDU a CSU.
  • - Podobně jako Schulz se kriticky vyjadřoval ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.